Ioan Popa Baciu, verişorul decedatei, a relatat că tragedia a început sâmbătă. „Pur şi simplu din senin. Lucra în curte, puneau gazon. La un moment dat s-a plâns că o doare spatele”, relatează Baciu care spune că în ajutor a chemat-o pe dr. M.H., medic generalist, care o mai consultase şi în alte dăţi pe victimă, chiar dacă nu era medicul ei de familie. „A venit, a consultat-o, a zis că are pneumonie şi i-a prescris penicilină. Ba a şi trimis-o pe asistenta ei să îi facă injecţiile”, spune Baciu, care susţine că dr. M.H. nu ar fi întrebat-o pe verişoara lui dacă este sau nu alergică şi nici nu i-ar fi făcut vreun test prealabil.
Final grav…
Imediat după prima injecţie, femeia ar fi făcut şoc anafilactic, spune Popa Baciu. Medicul de la Smurd a resuscitat pacienta şi a asistat-o medical până la Unitatea de Primire Urgenţe. Duminică la secţia de terapie intensivă, femeia se simţea tot mai rău şi Popa Baciu a solicitat Spitalului Judeţean să îi predea statusul pacientei, ca să o poată transporta urgent cu un avion medicalizat până în Germania. „Nemţii au cerut statusul pacientei, cu toate analizele efectuate. Dar cei de la Judeţean nu aveau toată fişa completă şi seara verişoara mea a murit“, a relatat Popa Baciu. Constanţa Serac (45 ani) a lăsat în urma ei un soţ şi patru copii (un băiat de 5 ani, gemene de 17 ani şi o altă fată de 23 de ani).
Contactată telefonic de Jurnal bihorean, doctoriţa M.H. a răspuns: „Nu i-am dat Penicilină. Şi nu dau nicio declaraţie. Mulţumesc.”. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă, a declarat că a dispus o anchetă internă pentru că este „inadmisibil ca în anul 2009 să mori din cauza unei injecţii”. Dr. Pârcioagă susţine că în acest caz prevede un „final grav pentru persoana care va fi găsită vinovată”. Familia a depus reclamaţie la Direcţia Sanitară, Parchetul Bihor şi Ministerul Sănătăţii.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!