Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia, a organizat Festivalul-concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, ediţia a VI-a. Pe lângă premiile în bani oferite de organizatori, Marele premiu al Festivalului-concurs „Dorel Codoban” a fost o vioară cu goarnă a meșterului Cornel Palladi din Beiuș.
Juriul concursului, format din Leontin Ciucur, directorul Ansamblului artistic profesionist „Crișana”, Adrian Miescu, dirijorul orchestrei ansamblului și Gheorghe Căbuța – „Stângaciu”, binecunoscutul instrumentist al aceleiași orchestre au desemnat următorii câștigători: Marele premiu: Rareș Mârza din Borod; Premiul I: Andrei Chirilă din Hotar; Premiul II: Raul Berche din Gepiu; Premiul III: Marjolijn Mellema din Leiden (Olanda).
„Marjolijn Mellema este profesoară de muzică, violonistă împătimită a cântecului bihorean și o adevărată virtuoză a viorii cu goarnă, membră a „Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda. Orchestra înființată de românul Mihai Scarlat are în componență instrumentiști olandezi pasionați de muzica populară românească”, explică directorul CJPPT, Mircea Jacan.
Orchestra este o formație ale cărei baze au fost puse de fostul component al Ansamblului Ciocârlia, Mihai Scarlat. Acesta spune că nu a fost un demers ușor, din cauza diferențelor de cultură și de mentalitate dintre România și Olanda. Astfel că, la început, orchestra nu a funcționat decât puțin.
Membrii orchestrei s-au reîntâlnit după un an, iar atunci Mihai Scarlat spune că „fost o adevărată explozie”. Pentru ca orchestra să funcționeze, Mihai Sarlat și-a adus artiștii în România. Acesta povestește că din momentul în care olandezii „au descoperit tradițiile, vinurile și prietenia românilor” îl urmează peste tot atunci când se întoarce în țară.
Dacă la nai cântă o olandeză, țambalul pare să pună probleme artiștilor din Olanda. Mihai Scarlat spune că pentru a cânta la țambal trebuie să simtă 100% farmecul și maniera românească de a interpreta. Membrii orchestrei sunt profesori, angajați ai diferitelor orchestre, profesori de instrumente la școli de muzică.
Concursul viorii cu goarnă a fost urmat de un spectacol în care au evoluat „Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda, ansamblurile „Floarea Barcăului” din Marghita, „Zestrea Budureșii” din Budureasa, „Codrenii Bihorului” din Roșia, proaspăt câștigător al Premiului I la Festivalul-concurs internațional de folclor „Peștișorul de aur” de la Tulcea. Ansamblurilor li s-au adăugat în spectacol interpretele Daniela Rada, Surorile Tomele, Bianca Popa și „Roșienițele”.
Spectacolul a continuat cu invitați ai Primăriei Roșia, ansambluri din Hunedoara, Botoșani și „Stelele Bihorului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!