Pandemia de Coronavirus și mai ales panica din jurul ei nu pune piedici salvării de vieți omenești. Bihorenii continuă să dea exemplu de altruism fiind primii în țară la acest capitol, iar medicii își depășesc limitele și găsesc resurse să se organizeze, să se deplaseze și să susțină triumful vieții.
Necazul a căzut ca un trăsnet pe o familie de bihoreni, dar aceștia au reușit să își transforme tragedia în cel mai de preț dar: viață pentru cinci oameni.
[eadvert]
Este vorba despre o femeie, de 60 de ani, care a suferit un atac ischemic brusc, în urmă cu circa 12 zile. Toate eforturile medicilor însă s-au dovedit în zadar pentru că femeia a intrat în moarte cerebrală. Nici măcar nu avea coronavirus. Vestea s-a abătut năprasnic peste familia pacientei. Și totuși, această familie îndureratră a făcut un gest de altruism care a adus speranţa pentru alţi 5 oameni aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare.
Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus joia trecută, confirmarea diagnosticului, după analize și proceduri speciale, s-a dat vineri, iar duminică, familia (doi copii și soțul) și-au dat acordul să își transforme cumplita durere în fericire pentru alte cinci persoane care însă au șanse la viață.
În zori de zi
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee), a 15 – a din acest an. Intervenția de prelevare de organe s-a efectuat luni în zori, între orele 3:00 – 7:30. Prin efortul echipei Spitalului Județean (dr. Carmen Pantiş, dr. Patricia Matias, dr. Silviu Turcuș, as. Viviana Hodoșan, as. Aurelia Cheregi, as. Nela Bulzan) transformarea suferinţei în speranţă pentru alţi oameni a putut fi dusă mai departe de echipele de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Guenadiy Vatachki, Dr. Răzvan Lazea, as. Cezar Ioniţă) şi rinichi de la ICUTR Cluj (Dr. Dan Pop şi Dr. Andrei Tomuta).
Un aport substanțial l-a adus și Serviciul Județean de Ambulanță Bihor, care a asigurat transportul până la Iași, în condiții de siguranță și în timp util, a corneei.
Bihorenii, lideri absoluți
S-au prelevat așadar corneea ce a fost dusă la Iași, rinichii care au fost transportați la Cluj-Napoca și ficatul, care a fost trimis la spital, în București.
Gestul familiei bihorene și eforturile medicilor au fost apreciate, în numele bolnavilor de pe listele lungi de așteptare și de către reprezentanții Agenției Naționale de Transplant: „Mulţumim cu respect familiei donatoarei pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, dar care a adus speranţă pentru multe alte familii”.
Acest al 15-lea gest neprețuit consolidează poziția de lideri absoluți a bihorenilor la salvarea de vieți omenești, prin intervenții chirurgicale de prelevare și transplant de organe.
JB&Bihon
Trimite articolul
XHallo?DIICOT?”La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee), a 15 – a din acest an.”la oradea nu se mai salveaza vieti?doar organe?