Acest stadion poate fi considerat un adevărat leagăn al fotbalului, dar și al sportului orădean. Baza sportivă a fost înființată în anul 1895, cu denumirea Rhédey Kert.
Prima competiție sportivă desfășurată aici a fost un concurs de biciclete, în anul 1898. În afara terenului mare, baza găzduia nu mai puțin de 21 de terenuri de tenis de câmp, dar și un patinoar (în timpul iernilor). Aici s-a disputat în anul 1902 un prim meci demonstrativ de fotbal. În 1905 a avut loc o altă partidă demonstrativă, între echipa Bishop Auckland (Anglia) și o formație locală.
Legendara echipă Clubul Atletic Oradea (NAC), înființată în 1910, a disputat în aceeași locație primul său meci, în anul 1912, învingând cu scorul de 4-1 o altă echipă a orașului, SC Oradea. Primul meci oficial de pe Rhédey Kert a fost cel dintre CAO și Debreceni MTE (într-un campionat regional al Ungariei), în același an, 1912, încheiat tot cu scorul de 4-1.
CAO și Stăruința Oradea (echipă înființată în 1912) și-au disputat meciurile pe acest stadion. În 1924 a fost inaugurată noua arenă a Oradiei, actualul Stadion „Iuliu Bodola”. CAO s-a mutat în același an pe noul stadion.
În 1930, Rhédey Kert a primit denumirea Stadionul „Mihai Voievod”. După cel de-al doilea război mondial, stadionul a găzduit meciurile echipei Olimpia Oradea, iar mai apoi Înfrățirea Oradea, până la Revoluția din 1989. În 1977, Stadionul Tineretului a fost preluat de Școala Sportivă Oradea – actualul Liceu cu Program Sportiv „Bihorul”.
Nouă culoare de alergare și o sală de atletism
Primăria Oradea a anunțat recent începerea lucrărilor de proiectare pentru modernizarea Stadionului Tineretului. Municipalitatea intenționează să transforme vechiul teren de fotbal într-unul multifuncțional, disponibil și pentru atletism. Vor exista nouă culoare de alergare în jurul terenului, iar tribunele vor avea o capacitate de 5.000 de locuri.
De asemenea, sub tribună ar urma să fie construită o sală modernă de atletism. Etapa de proiectare va fi finalizată în prima parte a acestui an, urmând să fie căutate apoi modalități de cofinanțare din fonduri europene pentru execuția lucrărilor. Municipalitatea își propune ca întregul proces de renovare și modernizare a Stadionului Tineretului să fie finalizat în același timp cu noua arenă de 16.000 de locuri a orașului, care va fi construită în apropiere, pe str. Făgărașului.
Modernizarea Stadionului Tineretului va asigura astfel și infrastructura necesară pentru atletism, un sport care a fost vitregit din acest punct de vedere în perioada de după 1989.
Trimite articolul
XIn sfarsit, trebuia de mult modernizat.