Locuitorii din Sântandrei sunt îngrijoraţi. O fermă de pui cu 528.000 de capete este pe cale să se construiască în localitate. Aceasta ar urma să se adauge celei de pui, de 42.000 capete şi celei de 24.000 de porci, existente în comună. Acest lucru ar trebui să le dea de gândit şi locuitorilor din Rogerius şi Ioşia, dar nu numai, cât şi celor din satele învecinate, care sunt „parfumaţi” periodic cu mirosul ce provine din zonă.
Potrivit informaţiilor primite de la un locuitor din Sântandrei, marţi, 14 iunie, de la ora 15:00, la Primăria Sântandrei va avea loc o dezbatare publică pe această temă. „Vrem să ne mobilizăm mai mulţi locuitori şi să blocăm această extindere. Am invitat-o şi pe Nadia Pal care se «luptă» cu Nutrientul de mai mulţi ani şi a promis că va veni”, ne-a informat locuitorul din Sântandrei.
Acesta este îngrijorat de faptul că se prevede „o platformă de dejecţii descoperită” lângă drumul judeţean şi apoi deversarea dejecţiilor pe câmpurile agricole. „Nimic despre o staţie de epurare sau vreo centrală pe biomasă care să folosească dejecţiile (cum există la Săcueni). Există un bloc de locuinţe chiar la intrare în fermă, unde există proprietari persoane private, deci nu se respecta nici o distanţă minimă faţă de zonele de locuit. Apoi studiul de impact de mediu se referă doar la mirosurile generate de noua extindere şi ei spun că se încadrează în limite, fără a ţine cont de ferma existentă şi dejecţiile (mirosurile) care există deja la Palota. Suntem afectaţi cei din Sântandrei, dar daca bate vântul spre Oradea mirosul va ajunge şi în oraş”, mai spune omul.
Anul trecut a existat o dezbatere publică despre care n-a ştiut nimeni, fiind ţinută la secret.
Concluziile studiului
Concluzia finală a studiului de impact asupra stării de sănătate a populației, elaborat de Centrul de mediu și sănătate Cluj-Napoca este că „Impactul global al funcționării complexului de ferme asupra calității aerului nu va fi semnificativ, estimările arătând că amoniacul și pulberile generate vor avea concentrații în imisii sub normele în vigoare. Măsurătorile actuale au arătat că funcționarea corespunzătoare a fermei de pui de carne existente generează în imisii, concentrații cu cel puțin un ordin de mărime mai mici față de cele normate pentru perioada de mediere de 24 ore”.
„În concluzie, modernizarea și funcţionarea fermei la capacitatea sa maximă va afecta calitatea aerului atmosferic în limite admisibile, dar nu va induce un impact negativ asupra factorilor de mediu: sănătatea populației, apă, sol, subsol, biodiversitate”, susţine studiul în cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!