În urmă cu câteva săptămâni a fost supus dezbaterii publice al doilea draft de proiect pentru POR 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor. Având în vedere că există şanse mari ca în perioada următoare să fie deschisă sesiunea de depunere a proiectelor (decembrie 2016 – aprilie 2017), iar modificări semnificative probabil că nu vor exista, vă prezentăm modificările principale faţă de alte programe similare şi lista codurilor CAEN eligibile. Pentru aceasta ne-am adresat brokerului de credite Liviu Sav, manager InfoCredit SRL.
Modificări
„În primul rând, trebuie spus că există modificări substanţiale faţă de fostele măsuri POS CCE 1.1 pe care POR 2.2 le înlocuieşte. Este vorba de introducerea microîntreprinderilor cu minim trei angajaţi printre beneficiarii eligibili. Au dispărut codurile CAEN de construcţii şi majoritatea codurilor CAEN de producţie.
Au apărut coduri CAEN noi pentru hoteluri, domeniul medical, activităţi sportive, IT şi soft, proiectare şi arhitectură, diverse alte prestări de servicii”, a explicat Liviu Sav. Modul de depunere, evaluare şi comunicare este exclusiv online. Există obligativitatea deţinerii unui certificat digital pentru semnături electronice pentru reprezentantul legal al solicitantului.
Finanţare şi condiţii
Valoarea finanţării nerambursabile va fi între 200.000 şi 1.000.000 de euro. „Procentul de finanţare nerambursabilă va fi de maxim 90% pentru cheltuielile finanţate prin ajutor de minimis (consultanţă, proiectare, certificări, audit etc.) şi maxim 70% întreprinderi mici şi microîntreprinderi); maxim 60% pentru întreprinderi mijlocii, pentru cheltuielile finanţate prin ajutor de stat regional (construcţii, dotări, active necorporale)”, a precizat Liviu Sav.
Alte condiţii de eligibilitate: firma trebuie să fi avut între 3 şi 250 de angajaţi la ultimul bilanţ; să fi desfăşurat activitate cel puţin un an fiscal integral; să fi avut profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii. Se pot depune proiecte şi pe coduri CAEN în care firma nu a mai lucrat. Nu există obligaţia de a fi avut experienţă anterioară sau venituri obţinute în codul CAEN pe care se depune proiectul.
Specialistul avertizează că lipsa oricărui document din lista celor prevăzute în program din cererea de finanţare depusă în cadrul MySMIS conduce la respingerea cererii de finanţare, pe motiv de neconformitate. Cererea de finanţare este respinsă şi în cazul netransmiterii în etapa precontractuală a oricărui document obligatoriu, în termenul solicitat. Alte informaţii pot fi obţinute la adresele de e-mail manager@brokerdebani.ro şi info@brokerdebani.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!