Femeia, în vârstă de 51 de ani, care a suferit un accident cerebral hemoragic după un anevrism (era internată la Spitalul Județean de 10 zile) și, cu toate eforturile doctorilor, a intrat în moarte cerebrală, iar familia a reușit să înțeleagă importanța salvării de vieți omenești chiar și în aceste cele mai grele momente pe care le trăiește. Rudele pacientei au acceptat donarea de organe
Maraton pentru viață
După declararea morții cerebrale, pe bază de protocoale stricte, a început maratonul pentru viață. Ieri, în zori de zi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, a avut loc operația de prelevare de organe. S-au prelevat ficatul, rinichii și corneea care au și fost trimise în condiții de siguranță și transplantate la cinci pacienți aflați pe lungi liste de așteptare.
Echipa medicală de la Județean (dr. Ştefan Pataki, dr. Simona Mirt, dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi) au lucrat cot la cot cu echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, pentru a salva cei cinci oameni, prin gestul suprem al familiei pacientei din Bihor.
Două prelevări la doar opt ore diferență
Dr. Guenady Vatachki, coordonator echipă prelevare ficat, IC Fundeni: „Traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia COVID 19, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare. Împreună cu colegii mei (Dr. Alexandru Onofrei, Dr. Răzvan Lazea şi as Marius Păun) am realizat 2 prelevări de ficat într-un interval de 8 ore: la Oradea, apoi la Târgu- Mureş. Ambele interevenţii au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2 pe care echipele implicate în transplant le-au implementat”.
În ajutor au venit Serviciile de Ambulanţă şi a Ministerului Afacerilor de Interne, echipele medicale şi organele au fost transportate în siguranţă şi în timp util. De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, unde echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic.
Reprezentanții Agenţiei Naţionale de Transplant mulţumesc tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate.
Aceasta este a 13 – a prelevare realizată în acest an la Spitalul Județean Oradea, 9 fiind efectuate în timpul pandemiei, cu restricții şi măsuri de siguranță foarte mari. Cu cele 13 operații de prelevări de organe, Bihorul este în continuare pe primul loc la numărul de vieți salvate prin transplant.
JB&Bihon
Trimite articolul
Xmafia transplantului jubileaza
aveti marfa proaspata pentru Arsinel, Socaciu si alti mafioti