Bărbatul a fost internat sâmbătă la Spitalul Judeţean cu hemoragie cerebrală şi starea lui de sănătate s-a agravat în noaptea de luni spre marţi. S-a efectuat protocolul necesar în astfel de cazuri, iar miercuri dimineaţă familia a fost informată despre posibilitatea dăruirii de vieţi omeneşti prin prelevarea de organe de la pacient, care nu mai avea nicio şansă la viaţă.
În pofida durerii pricinuită de inevitabilul fatal, soţia a acceptat ca prin moartea soţului ei, alţi oameni să aibă şansă la viaţă, prin donarea de organe.
Astfel, a zecelea caz de moarte cerebrală declarată în acest an şi a şasea prelevare de organe din acest an a început miercuri, la ora 17:00. Echipe de specialişti din Cluj şi Bucureşti au sosit la Spitalul Judeţean din Oradea pentru a conduce intervenţia chirurgicală. Donatorul a fost anesteziat total, la fel ca orice alt pacient care suferă o intervenţie chirurgicală. La procesul de prelevare de organe şi la operaţie au lucrat dr. Rodica Gilău (ATI), dr. Sorin Ianceu (chirurg), dr. Cristian Mihuţiu (oftalmolog), medicul rezident Ion Gâtlan şi asistenţii Simona Sfăt, Lăcrimioara Pop, Carmen Fărcaş şi Petrică Cotrău.
Operaţia de prelevare de organe s-a încheiat la ora 20:30, cei doi rinichi prelevaţi fiind duşi în condiţii de siguranţă la Cluj, pentru a fi acolo transplantaţi unui bolnav de pe lista de aşteptare. Corneea prelevată a fost dusă de specialişti la Bucureşti, pentru a reda privirea altor grav bolnavi.
Personalul medical şi directorii de la Spitalul Judeţean ţin să mulţumească atât familiei îndoliate pentru ultimul gest extrem de uman făcut în numele rudei lor în moarte cerebrală, cât şi tuturor bihorenilor care au aflat şi conştientizează cât de important e ca în astfel de momente deosebit de delicate să ai puterea să spui da pentru dăruirea de viaţă altor semeni.
Menţionăm că precedenta prelevare de organe efectuată la Oradea s-a soldat cu viaţă pentru un tânăr care a primit inima donatoarei din Bihor. Tânărul se simte bine, a fost transferat deja de la secţia de terapie intensivă la o altă secţie, a informat dr. Pantiş. De asemenea, pacienţii care au primit rinichii şi ficatul donatoarei se simt bine.
Otilia Şandor
Prima prelevare de organe la Oradea din 2009
A treia prelevare de organe din 2009, la Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!