Motivul pentru această executare silită este o sentință judecătorească legată de un proces între instituție și un consilier superior din cadrul Gărzii Forestiere. În 2022, angajatul a decis să dea instituția în judecată, pentru a solicita o locuință de serviciu, în condițiile în care locuia în localitatea Gurău, iar distanța față de Oradea îi crea dificultăți.
În februarie 2023, Tribunalul Bihor a dat câștig de cauză angajatului, obligând Garda Forestieră să-i ofere o locuință de serviciu, iar în cazul în care acest lucru nu era posibil, să-i deconteze transportul zilnic, conform Articolului 25 din Ordonanța de Urgență nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată, formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta Garda Forestieră Oradea. Obligă pârâta Garda Forestieră Oradea să pună la dispoziția reclamantului o locuință de serviciu, potrivit art. 25 din Ordonanța de Urgență nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, să achite reclamantului indemnizația lunară neimpozabilă în cuantum de 30% din salariul mediu brut pe economie, de la data formulării cererii de chemare în judecată – 1 noiembrie 2022, și în continuare – până la stingerea dreptului, prin încetarea raporturilor de muncă ori prin abrogarea sau modificarea normei juridice“, se menționează în Hotărâre.
Birou cu apucături de… garsonieră
În luna iunie 2023, instituția a încercat să respecte hotărârea judecătorească, punând la dispoziția consilierului superior un imobil cu destinație de locuință de serviciu, aflat în incinta sediului Gărzii Forestiere. Cu toate acestea, imobilul nu respecta cerințele legale, fiind doar un birou de 24 de metri pătrați, care nu corespundea standardelor unei locuințe de serviciu.
După ce angajatul a sesizat neregulile, cerând o locuință în apropierea sediului din Oradea, care să îndeplinească cerințele legale, Garda Forestieră a refuzat să colaboreze, motivând că i-a oferit deja un spațiu mobilat, cu utilități suportate de instituție. Ca urmare a refuzului, consilierul superior a revenit în instanță.
În octombrie 2024, Tribunalul Bihor a respins contestația Gărzii Forestiere, confirmând că instituția trebuie să plătească angajatului suma de 35.845,33 lei, 26.691 de lei reprezentând debit neachitat, iar diferența de 9.154,33 lei reprezentând cheltuieli de executare.
„Tribunalul reține că, potrivit art. 17 din Legea locuinței nr. 114/1996, prin familie, în sensul prezentei legi, se înțelege soțul, soția, copiii și părintii soților, care locuiesc și gospodăresc împreună. În cuprinsul Anexei nr. 1 din Legea nr. 114/1996, sunt prevăzute cerințele și suprafețele minimale pentru o locuință și anume, pentru o familie compusă din trei persoane, locuința de serviciu trebuie să aibă 3 camere, iar suprafața utilă a locuinței trebuie să fie de 66 mp“, se arată în Hotărârea dată la sfârșitul lunii octombrie 2024.
Sechestru pe Duster
În urma hotărârii judecătorești, un executor a pus sechestru pe un vehicul Duster. Dacă Garda Forestieră Oradea nu va achita suma datorată, mașina va fi scoasă la vânzare pentru recuperarea banilor, iar instituția va rămâne fără acest mijloc de transport.
Aceasta este a doua executare silită pe care o suportă Garda Forestieră Oradea în ultimii trei ani. În 2022, GFO a fost executată silit de angajații proprii, pentru neplata unor drepturi salariale, respectiv sporul de risc de 25% din salariul de bază. Aceasta era o datorie din 2008, stabilită prin Codul Silvic și câștigată în instanță de angajați în anul 2009.
Cu toate acestea, plata sporului nu a fost constantă și a depins de bugetul instituției, iar în 2022, angajații au fost nevoiți să apeleze din nou la executorul judecătoresc pentru a recupera suma totală de 508.675 de lei, reprezentând drepturile neîncasate în ultimii trei ani, plus penalități. În urma sechestrului instituit asupra sediului și a celor 13 autoturisme de serviciu, angajații au fost obligați să folosească mașinile proprii pentru deplasări, urmând ca instituția să le deconteze carburantul.
În cele din urmă, plata a fost efectuată, iar sechestrul a fost ridicat, însă întârzierea a costat Ministerul Mediului încă 51.161 de lei, reprezentând cheltuielile executorului judecătoresc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!