[eadvert]
După o scurtă pauză, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius organizează din nou această sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.
Principala activitate a Zilei Liliacului Carpatin 2023 va consta într-un concurs dedicat elevilor, care se vor întrece la diferite probe de îndemânare, de recunoaștere a unor elemente de biodiversitate, de orientare în teren sau de demonstrare a cunoștințelor pe care le au despre mediul înconjurător.
Bucătarii pricepuți își vor dovedi abilitățile într-un concurs de gătit la ceaun, iar vizitatorii și turiștii vor fi îndemnați să cumpere produse locale de la un târg anume organizat. La finalul sărbătorii, elevii și ceilalți participanți vor primi câte o porție din mâncarea gătită la ceaun. Totodată, li se vor distribui, în sacoșe prietenoase cu mediul, materiale personalizate și o nouă ediție a albumului fotografic „Valea Iadului, colț de rai în Munții Apuseni”.
Ziua Liliacului Carpatin va începe sâmbătă, 10 iunie, de la ora 10, la Coada Lacului, pe platoul de lângă intersecția cu drumul de Meziad, vis-a-vis de Vila Sanda.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú-Bihar counties”, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, România și Ungaria.
„Valea Iadului este o arie protejată de interes național, unde trăiesc specii de interes conservativ precum racul bihorean (Austropotamobius bihariensis), peștele zglăvoaca (Cottus gobio), vidra (Lutra lutra) sau liliacul carpatin (Syringa josikaea), care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina. Liliacul carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale, care a devenit rezervație naturală pe o suprafață de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele” a precizat într-un comunicat Președinte APS Aqua Crisius, Togor Mihai-Andrei.
Program eveniment
09:30 – 10:00 Primirea participanților
10:00 – 10:15 Deschiderea evenimentului și prezentarea activităților
10:15 – 13:30 Desfășurarea concursului pentru elevi
10:15 – 13:30 Desfășurarea concursului de gătit la ceaun
10:15 – 15:00 Desfășurarea târgului de produse locale
13:30 – 14:30 Servirea mesei
14:30 – 15:00 Festivitatea de premiere și închiderea evenimentului
Citiți principiile noastre de moderare aici!