Acum consilierul judeţean Liviu Laza Matiuţă a devenit deputat, iar PDL trebuie să propună un alt ales, în locul acestuia. Conducerea filialei i-a pregătit Bogdan Manafu, şef al tinerilor din PDL Bihor, acest mandat disponibil de consilier judeţean. Totuşi, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca PDL Bihor să înlăture de pe listă alte două persoane situate în faţa fostului candidat la Parlament, pe lista PDL de la alegerile judeţene din vară. Reamintim că Manafu candidase la Camera Deputaţilor în Colegiul 2 Săcueni şi pentru o zi s-a crezut că el va ajunge deputat la redistribuire, chiar dacă terminase cursa electorală abia pe locul 5. Poziţia de consilier judeţean ar fi o consolare pentru cel ce-a fost deputat de-o zi. Aşadar, PDL trebuie să le „recuze” pe Carmen Pantiş şi Florentina Puşcău, pentru a-l propulsa pe Manafu.
Florentina Puşcău nu mai are cum să devină consilier judeţean, deoarece nu mai este membru PDL. Ea a demisionat din partid după ce în august fusese condamnată la trei ani cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, în urma unei relaţii penale pe care a avut-o cu firma Manfred Euro, din postura sa de funcţionar public la Finanţe, cu atribuţii în controlul fiscal.
Pantiş, în sau în afara PDL
Se iscă însă o dispută cu iz politico-juridic între subprefectul Cristian Bitea şi ex-subprefectul Adelina Coste, cea care răspunde de chestiunile juridice din sânul PDL Bihor. Se pune problema dacă trebuie sau nu ca ex-managerul Spitalului Judeţean, Carmen Pantiş să-şi piardă calitatea de membru al PDL ca şi condiţie prealabilă pentru a nu fi validată consilier judeţean, făcându-i-se, astfel, pârtie lui Manafu în CJ Bihor.
Preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a confirmat deja că „în mod normal” Manafu ar trebui să devină consilier judeţean. Însă mai întâi rămâne de văzut cum rezolvă PDL Bihor „problema Pantiş”.
Adelina Coste susţine că pentru a fi validată consilier judeţean, Pantiş trebuie obligatoriu să aibă la dosar şi o dovadă de susţinere de la partid. „Fără hârtia de la partid, ea nu poate fi validată”, susţine ex-subprefectul, care-şi susţine teza folosindu-se Legea 673/2002 (art.13) şi de L 215/2001 (art.30, al.6). Astfel, deşi ar rămâne membru al PDL, Pantiş nu poate deveni şi consilier judeţean fără un document expres, semnat şi ştampilat de conducerea filialei, prin care i se acordă sprijinul politic, susţine Adelina Coste, aducând ca argumente prevederile legale de mai sus, interpretate extensiv.
Şi subprefectul Cristian Bitea se foloseşte de extensii juridice. Bitea susţine că dacă nu i se acordă acea dovadă de susţinere politică, dar rămâne, totuşi, membru de partid, Carmen Pantiş nu devine consilier judeţean, însă, foarte important, procedura se blochează, pur şi simplu. Iar aceasta ar însemna că PDL nu şi-ar putea impune un alt consilier judeţean, pentru a-şi completa echipa, aspect deranjant pentru acest partid politic. „Prevederile de drept public sunt exorbitante şi trebuie respectate, nu se negociază. Interpretaţi, fie şi doar pentru o analogie extensivă şi principială, prevederile art.38 din Codul Muncii şi veţi afla răspunsul. Procedurile sunt clare, iar după parcurgerea şi finalizarea acestora, putem vorbi de o renunţare amiabilă, prin demisie, în favoarea următorului de pe listă, cu păstrarea calităţii de membru de partid”. Demisia la care se referă Bitea este cea din mandatul de consilier judeţean, la scurt timp după ce Pantiş va fi fost deja validată în această demnitate publică…
Citiți principiile noastre de moderare aici!