ROȘIA. Autoritățile publice și partenerii privați se pot lăuda cu o nouă ispravă, la Roșia de Bihor. Spectaculoasele Chei ale Cuților au, de vineri, o nouă provocare pentru iubitorii de natură și de deconectare activă între scânci, păduri și cursuri de apă. Totul, garnisit, desigur, cu adrenalină răsplătită la final cu panorame superbe.
Traseul de via ferrata era o lungime totală de 270 de metri, fiind caracterizat de zone eminamente verticale, precum și zone de traversare orizontală. Parcurgerea abruptului traseu este posibilă printr-o amenajare de excepție. Cu cablu și scări de oțel foarte dese, bine înfipte în stâncă, fiind folosite materiale de cea mai bună calitate. Practic, cu puțin curaj traseul este accesibil oricărui turist fără rău de înălțime.
Excepție ar face podul indian, ce trece peste Cheile Cuților, traseul ajungând pe versantul de întoarcere. Suspendat deasupra văii la 35 de metri înălțime, podul indian lung de 33 de metri este realizat doar din cabluri de oțel. Aici, trecătorul primește o infuzie de adrenalină, în ciuda asigurării prin cablurile elasice cu carabine (lonjă dublă de asigurare).
Podul leagă, astfel, cele două rute posibile, una dintre acestea trecând printr-o peșteră aflată pe versantul drept al văii.
[eadvert]
Accesibil, dar cu echipament
Noul traseu are o dificultate de grad B (mediu – dificultatea traseelor de via ferrata se măsoară pe o scală de la A la E, unde A înseamnă cel mai mic grad de dificultate, iar E cel mai dificil). Parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranță și protecție (cască + ham + lonjă dublă de asigurare), transmite directorul Salvamont Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.
La rândul său, Gabriel Bonaciu, de la Agenția de Management a Destinației Bihor subliniază spectaculozitatea traseului, dar și nevoia ca turiștii să fie pregătiți pentru parcurgerea traseului, ce necesită echipament de protecție și asigurare, pentru a evita accidente tragice nedorite. În Bihor există ghizi specializați în astfel de experiențe. Aceștia oferă și echipamentul de rigoare.
Accesul minorilor sub vârsta de 16 ani este permis doar dacă sunt însoțiți de un adult.
Parteneriat public-privat
Proiectul a fost demarat de către Consiliului Județean Bihor prin Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor (AMD), Primăria Comunei Roşia, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD Bihor) şi Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.
Lucrările de execuție au început în luna septembrie 2020, iar valoarea investiției se ridică la aproximativ 12.000 euro. Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor a achiziționat materialele și echipamentele de lucru, în valoare de 6.000 euro. Primăria Roșia şi C.A.P.D.D. Bihor au asigurat finanțare pentru cea mai mare parte din manopera aferentă execuţiei traseului, iar alte cheltuieli, în valoare de 1.500 de euro, au fost acoperite de operatori locali în turism şi pensiuni din zonă. În proiect s-au implicat și voluntari care au realizat stabilirea traseului și au luat parte la activitățile de amenajare, transmit organizatorii.
Trimite articolul
XVrea telegondouã la Ciuperca stradã cu bar promenadã sã se poatã atinge în stadion la minge zãpada estivalã a foat creatã iarna de mingi cu cheltuialã.
-
Împãratul Vrea, vrea şi o putea.
Felicitari dle Corpaş pentru articol.
M-as bucura sa vad cat mai multe articole ca acesta, saptamanal, in detrimentul articolelor predominante acum,menite doar sa intretina o stare de panica in randul populatiei.
Avem o sumedenie de locuri superbe in Ardeal, care ar trebui mai mult mediatizate si promovate.