Teatrul de Artă București a pus în scenă o piesă după un autor francez contemporan, Xavier Durringer, prezent an de an la Festivalul de teatru de la Avignon.
Durringer este un dramaturg, scenarist și realizator de teatru și film francez. Scriitorul francez scrie poveşti de dragoste complicate, creionează portrete dezvăluind fragilitatea lor, surprinde personaje precum imigranţii, şomerii sau tinerii aflaţi în situaţii-limită, excelând în monologuri sau dialoguri scurte, într-o limbă orală, directă. A publicat, încă din 1994, texte dramatice la Éditions Théâtrales, scrierile sale fiind puse în scenă în toată Franţa. Piesele sale au fost traduse în peste treizeci de țări, în teatre dintre cele mai prestigioase: MaMa – New York, Deutsches Theater și Maxim Gorki Theater – Berlin etc. Conduce o companie de teatru, La Lézarde, pentru care scrie și regizează spectacole.
La Oradea, Teatrul de Artă București aduce piesa „O noapte pe dos” sâmbătă, 16 martie, la Studio Act (Str. Crinului nr. 2), de la ora 19:00. Piesa lui Durringer, în traducerea Marcelei Motoc, este regizată de Tudor Ţepeneag (scenografia: MC Ranin), avându-i ca protagonişti pe actorii Marcela Motoc şi George Constantinescu. „O noapte pe dos” a fost selectat la UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, Bucureşti, în 2017, şi la Comic 7B – Festivalul internaţional de teatru de la Buzău, în 2017.
Jurnalist şi traducător, regizorul Tudor Ţepeneag este stabilit în Franța. A regizat spectacole la Teatrul L.S. Bulandra („Slugile” de Jean Genet), la Teatrul Național București („Parcul” de Botho Strauss și „Povestiri din zona interzisă – Tchernobyl” după Svetlana Alexievici), la Teatrul Nottara („Retro” de Alexander Galin), la Teatrul Act („Psychose 4:48” de Sarah Kane), la Teatrul Radu Stanca din Sibiu („Față în față” după Xavier Durringer și Saviana Stănescu), la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște („Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind). „O noapte pe dos” este primul spectacol pe care Tudor Ţepeneag îl pune în scenă la Teatrul de Artă București.
Povestea pare simplă: întâlnirea dintre o prostituată și clientul ei. Doi oameni care nu se cunosc se află într-o cameră, pentru o noapte de amor. Cea mai veche întâlnire din lume, în majoritatea cazurilor fără o continuare. Dar totul ia o întorsătură neașteptată. Se va dialoga despre singurătate, despre frică, despre ceea ce lipseşte în fiecare, relaţia client-prostituată consumându-se cu totul altfel în acea noapte. Uneori, o singură frază poate schimba totul. Este o piesă de teatru la fel ca viaţa oricăruia dintre noi, într-o noapte în care o poţi povesti cel mai bine unui străin pe care ai convingerea că nu îl vei mai întâlni a doua oară, un spectacol despre conştiinţă, o spovedanie de o noapte. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!