Moara Emilia, de pe strada Mihai Viteazul, dispare pe zi ce trece şi nimeni nu ia măsuri. Semnalul de alarmă a fost tras luni, de la sediul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), de Csomortanyi Istvan. Csomortanyi atenţionează asupra faptului că această moară, construită în 1885, este demolată fără să existe un aviz de demolare, iar autorităţile nu fac nimic.
„Moara face parte din ansamblul Centrului Istoric al Oradiei. Nu există aviz de demolare de la Instituţia Arhitectului Şef şi nici de la Comisia zonală pentru monumente de la Cluj. Şi totuşi, din luna aprilie şi până azi, asistăm la lucrări de demolare a morii! Ştim că Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice a iniţiat clasarea acestei clădiri ca monument istoric. Iar Legea 422/2001, legea monumentelor, spune că după ce s-a iniţiat acest proces, clădirea e protejată timp de 12 luni ca şi un monument istoric”, spune Csomortanyi.
Proprietarul morii este Ovidiu Copil, liderul consilierilor judeţeni ai PSD. Acesta spune că, într-adevăr, în primăvară a cerut autorizaţia pentru demolare, însă Comisia zonală de la Cluj nu i-a acordat-o. „E o dărăpănătură. Ştiu că nu e pe niciun fel de listă cu monumente istorice. Moara este însă sus, în picioare. Că se autodemolează ea, asta e altceva”, ne-a transmis Ovidiu Copil.
Arhitectul-şef al Oradiei, Lucia Iacob, confirmă faptul că pentru moara Emilia, de pe strada Mihai Viteazul, nu există autorizaţie de desfiinţare. De altfel, cererea firmei controlate de Ovidiu Copil, a fost chiar respinsă de la Cluj. „Nu au obţinut avizul Comisiei zonale de la Cluj, întrucât moara Emilia e în curs de clasare ca monument istoric”, ne-a spus Lucia Iacob. Arhitectul-şef ştie de sesizarea depusă de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi ne-a declarat că se va deplasa azi la faţa locului, pentru a vedea dacă într-adevăr, clădirea este demolată fără aviz.
Csomortanyi Istvan spune că săptămâna trecută a sesizat toate organele abilitate despre demolarea fără autorizaţie a morii. „Autorităţile nu-şi fac datoria. Fundaţia pentru Monumente a primit pentru acest an un buget de 13 miliarde de lei şi se laudă cu zece specialişti. Ce fac aceştia?”, întreabă Csomortanyi.
Consilierul judeţean PSD Ovidiu Copil a dobândit de la Primărie terenul şi clădirea morii Emilia în 1999, printr-o licitaţie. Copil respinge ideea că el ar demola moara fără autorizaţie de demolare. „E vorba despre o autodistrugere. Acum câţiva ani a şi fost o intervenţie ISU pentru acoperiş. Am făcut ce-am putut ca s-o pun în siguranţă. Moara este în picioare, fără niciun fel de probleme, mie îmi e să nu am incidente, cum s-a întâmplat la Hotelul Parc”, susţine Copil, care a aflat şi el că Fundaţia pentru Monumente vrea să claseze moara ca monument istoric. „Să vedem cum o să se deruleze lucrurile. Voi vedea ce voi face cu activul respectiv”, spune Copil.
Contactat telefonic, Csomortanyi a reacţionat la spusele proprietarului Copil. „E o minciună că se autodistruge clădirea! După fotografiile făcute şi după mărturiile colegilor ce lucrează în zonă, acolo se demolează zi după zi clădirea. În fiecare zi ies camionete cu materiale. Se face şi cu utilaje mari. E zgomot şi praf peste tot! Ce coincidenţă, exact după ce s-a cerut autorizaţia de demolare şi nu s-a primit, clădirea a început să dispară. Au o echipă de ţigani care curăţă cărămizile, le pun pe paleţi şi vine şi le ia tot la două-trei zile un camion, care încarcă 10-12 paleţi de cărămidă”, a reacţionat Csomortanyi.
Dă vina pe ţigani
Ovidiu Copil insistă însă că nu s-a dedat la acţiuni de demolare, de vreme ce nu are autorizaţie pentru aşa ceva. Chiar dacă mai multe utilaje au fost surprinse şi în fotografiile furnizate de PPMT. Copil îi indică pe alţii: „Eu n-am demolat. Vă spun sincer. Se autodemolează din 1999. Acoperişul a fost luat de intemperii. Grinzi de lemn au dipărut din cauza unor ţigani care au locuit în interior. Am avut intervenţii şi cu Poliţia. Lucrul ăsta l-au făcut ţiganii de când am cumpărat-o. Se întâmplă de ani de zile”, spune Copil, susţinând că utilajele sale nu demolează, ci doar sunt parcate în curte şi că oamenii săi supraveghează proprietatea. „Desigur, putem face o grămadă de afirmaţii. Dar dacă e aşa cum spun cei ce acuză, atunci pentru ce mi-am depus cerere pentru autorizaţie de demolare?! Pentru că aşa se face. Ce Dumnezeu?! Doar nu suntem copii!”, a încheiat Copil.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!