Fiica acesteia, în vârstă de 25 de ani, a fost diagnosticată cu tulburare schizo-afectivă de tip maniacal și tratată timp de câțiva ani într-un spital din Italia, unde locuia împreună cu familia. În timp ce se afla în vacanță în Oradea, starea ei de sănătate s-a deteriorat, iar mama sa a luat decizia de a o interna în Spitalul de Neurologie și Psihiatrie din Oradea, în secția de psihiatrie I, pe 19 decembrie 2024.
Mama pacientei susține că fiica ei a fost tratată într-un mod abuziv de către asistente și infirmiere: „Comportamentul infirmierelor și al asistentelor mă nemulțumește. Unele dintre ele se comportau foarte urât cu fata. Prima dată au jignit-o spunându-i că «mama ta este țigancă, pentru că este neagră», ea se agita și devenea agresivă verbal, înjurând, iar apoi sărea la ele”.
Tânăra era agitată doar în preajma asistentelor și a infirmierelor care aveau un comportament nepotrivit, iar pentru a o liniști era chemat medicul de gardă pentru a o lega. În preajma celor care se comportau frumos, tânăra era calmă.
„Mi-am dus copilul acolo ca să mi-l facă bine, nu să mi-l traumatizeze. Eu am vorbit și cu medicii din Italia, iar ei mi-au spus că fiica mea are nevoie de liniște și să fie înțeleasă, nu să fie apucată de braț și amenințată, «treci în cameră, dacă nu te legăm»”.
Adesea își găsea fiica imobilizată, privată de hrană și de apă, într-un pat lipsit de așternuturi. „Era dezbrăcată, doar în pampers și avea vânătăi pe brațe și pe picioare. Cred că le avea din cauza modului în care o trăgeau pentru a o duce în cameră”, povestește mama îndurerată.
„A fost legată mai mult de 10 zile”
În zilele de 25, 26, 27 și 31 decembrie mama și-a găsit fiica imobilizată. „În data de 31 decembrie era tot legată fata, făcuse pe ea. Am șters-o cu șervețele umede și am schimbat-o. (…) Am găsit-o albă ca varul, nu primise nici mâncare și nici apă. Avea gura toată crăpată, sânge în gură”.
Fotografiile prezentate evidențiază o deteriorare progresivă a stării fizice a fetei pe durata internării, în condițiile în care, la început, aceasta avea un aspect vizibil mai bun.
Ca urmare a imobilizării îndelungate la pat, tânăra a dezvoltat obiceiul de a dormi în aceeași poziție în care fusese restricționată, cu mâna întinsă, chiar și atunci când nu mai era imobilizată.
„A fost legată mai mult de 10 zile și nu doar două, trei ore. Era legată de la ora prânzului până a doua zi dimineața”, povestește mama.
Aceasta a încercat să discute cu asistentele și infirmierele care îi provocau o stare de agitație fiicei sale, însă a fost ignorată.
„M-a sunat fata într-o noapte, cam pe la ora 3:00, plângând, pentru a-mi spune că a făcut pe ea. Nu i s-a schimbat lenjeria de pat și de corp, asistentele argumentând că nu sunt obligate să o facă în timpul nopții”.
Cercetări în urma sesizărilor
Mama pacientei a depus plângere la poliție. Potrivit declarațiilor acesteia, pacienta a fost amenințată recent de două angajate pentru a fi retrasă plângerea.
Întrebată de reporterul Bihon.ro, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor comisarul șef Alina Fărcuța a declarat că polițiștii orădeni vor efectua cercetări.
„În urma sesizării, depusă duminică, 9 februarie, la Poliția Municipiului Oradea, polițiștii vor efectua cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt, urmând ca, în funcție de rezultat, să fie dispuse măsuri legale în consecință”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
La rândul ei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Bihor, Lisa Crăiuț, a precizat că există o sesizare și la adresa Consiliului Etic al unității sanitare.
„Există o sesizare la adresa Consiliului Etic al spitalului, cu privire la cazul pacientei menționate. Situația va fi analizată de către Consiliu, urmând să fie chemate toate părțile implicate, inclusiv mama pacientei”, a spus Crăiuț.
Trimite articolul
XCam atat despre cei din sistemul sanitar rpmanesc , cu toate ca au salarii la nivel de Germania
-
Au salarii enorme nemeritate, mai ales pentru serviciile prestate, iar medicii care operează majoritatea o fac contra cost pe sute sau mii de euro, toată lumea știe asta dar nu se face mai nimic pentru stârpirea fenomenului, oare de ce poate ne răspunde ministrul Rafila, de ce se perpetuează și protejează acest obicei prost care în vest de exemplu un Italia nu exista.
E ceva de cosmar ce se intampla in spitalul acela. Ala e lagar de exterminare, nu sanatoriu.
Personalul de acolo merita schingiuit la ce comportament au fata de bolnavi.