Piaţa auto românească se va umple de maşini second-hand de import, până când se va găsi o nouă soluţie pentru taxarea autovehiculelor poluante. Cine îşi face miercuri, 15 martie, programare pentru inspecţia RAR are şanse să se programeze abia în data de 28 aprilie.
Aşadar, abia peste o lună şi jumătate. Aceasta în cel mai bun caz! Cum, însă, serverul RAROM funcţionează doar pe o perioadă de programare fixată pe maximum 45 de zile, există șanse reale ca, dacă suni azi, pentru 28 aprilie să nu mai există poziţie disponibilă pentru programare. De exemplu, cine suna ieri la amiază pentru programarea inspecţiei RAR, nu se mai găsea loc pentru data de 27 aprilie. Astfel, eşti nevoit să suni zilnic, până găseşti o zi pentru care să poţi fi programat!
Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, precizează că programările se fac online sau telefonic, prin call-center-ul naţional al Registrului Auto Român (RAR), fără să aibă contact direct cu angajaţii RAR Bihor. Motivul precizării: invalidarea bursei zvonurilor, conform căreia unii pot intra „peste rând” la inspecţia pentru înmatriculare. „RAR face verificarea pentru toate maşinile care intră în ţară şi astfel se previn pericolele de pe şosea. Nu doar pericolele, ci este vorba şi despre eliminarea traficului cu maşini furate”, declară prefectul Pop.
100/zi la prima înmatriculare!
După eliminarea timbrului de mediu, a explodat numărul de maşini aflate la prima înmatriculare în România, spre disperarea dealerilor auto autorizaţi. Implicit, volumul maşinilor second-hand de import ce trec pe la RAR pentru verificare a crescut enorm. Într-o singură zi, prin reprezentanţa RAR Bihor trec în medie 125 de maşini, 100 dintre acestea fiind la prima înmatriculare, ultimele fiind maşini second-hand din import.
Cele transmise de comisarul-şef Alexandru Laza, de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto al judeţului Bihor, arată clar că dispariţia timbrului de mediu a generat o inflaţie de maşini de import second-hand. De la 1.399 de înmatriculări în luna ianuarie, din care 380 aflate la prima înmatriculare, s-a ajuns în februarie la 5.792 de înmatriculări, din care 3.155 aflate la prima înmatriculare!
Chiar dacă prima lună a anului este considerată a fi una mai slabă, inclusiv pentru înmatricularea autovehiculelor, diferenţa între cele două luni este una uriaşă.
Un ghişeu în minus
Marți, prefectul Claudiu Pop a anunţat reducerea unui ghişeu la Serviciul de Înmatriculări, după ce s-a constatat faptul că, paradoxal, zilnic au rămas neutilizate între 30 şi 60 de numere de ordine. Omul de la ghişeu va fi mutat la Permise, pentru probele practice.
„Constatând faptul că nu mai există un număr foarte mare de solicitări pentru înmatricularea autovehiculelor şi pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor cetăţenilor de a participa la examenele de susținere a probei practice de obţinere a permiselor de conducere, facem cunoscut faptul că, începând cu data de 17 martie 2017, în fiecare vineri programul de lucru la serviciul menţionat va fi între 8:00-13:00”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Două din cele patru ghişee vor fi destinate celor care au optat pentru programarea online. Marți, 14 martie, la ora 9:00, pe www.serviciicomunitare.eu, prima dată şi oră ce erau disponibile pentru rezervare online pentru Înmatriculări Auto era abia peste trei zile lucrătoare.
Adică pentru luni, 20 martie, ora 11:42. De altfel, este şi singura oră disponibilă pentru ziua respectivă! Deja pentru marţi, 21 martie, erau disponibile variante de ore fixate pentru programare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!