Este vorba despre campania preventivă „Siguranţă în mediul rural”, derulată luna trecută, sub sloganul „Fii preventiv – Alege siguranţa!” şi cu scopul de prevenire a criminalităţii şi de creştere a gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural.
Timp de o lună, bihorenii din cele 35 de comune au fost informaţi despre măsuri de reducere a furturilor din locuinţe, autoturisme, genţi şi buzunare, a tâlhăriilor şi a prevenirii accidentelor rutiere. Autorităţile locale au fost informate despre generalizarea sistemelor alternative de asigurare a ordinii si liniştii publice (paza comunală, specializată, voluntari), elevii au fost informaţi despre beneficiile bunei purtări, iar persoane cu risc de a fi victime ale traficului de persoane au fost informate despre modul cum se pot feri să nu devină victime. Poliţiştii s-au întâlnit pe rând cu primarii, cu minorităţi etnice, cu directorii de şcoli, cu asistenţi sociali, poştaşi, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale,ai cultelor religioase etc pentru identificarea şi dezbaterea problemelor existente la nivelul comunităţii şi soluţionarea acestora. Astfel, s-au realizat nu mai puţin de 42 de întâlniri cu elevii, cadre didactice şi directori de şcoli pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi s-au reliefat cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), dar şi consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social).
Cele 35 de comune în care s-a derulat proiectul au fost: Balc, Boianu Mare, Viişoara, Cherechiu, Sălacea, Mădăras, Bulz, Măgeşti, Şinteu, Auşeu, Brusturi, Vârciorog, Căbeşti, Curăţele, Finiş, Lazuri de Beiuş, Pocola, Răbăgani, Remetea, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Lunca, Rieni, Lăzăreni, Hidişelul de Sus, Sântandrei, Toboliu, Roşiori şi Tămăşeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!