S-a încheiat o săptămână – maraton de spectacole, sâmbătă seara bătând gongul final al Festivalului de Teatru Scurt, a 22-a ediţie. Seara a început cu un moment emoţionant dedicat criticului de teatru Ion Parhon, care de cinci decenii slujeşte lumea teatrului. Criticul de teatru Elisabeta Pop i-a creionat în câteva cuvinte cariera, caracterizându-l ca fiind un om blând, cald, şi cu mare dragoste şi prietenie faţă de Actor. Prieten apropiat al criticului Dumitru Chirilă, care a fost redactor, vreme de 40 de ani, al prestigioasei publicaţii „Familia”, şi fratele criticului de teatru Victor Parhon, Ion Parhon a dorit să dedice acest moment celor doi oameni de cultură faţă de care se simte adânc legat.
Al treilea
Seara a continuat cu cel de-al treilea spectacol din cadrul Portretului de Regizor dedicat directorului de scenă Victor Ioan Frunză. De această dată publicul orădean a putut viziona spectacolul „Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, cu actorii Teatrului I. D. Sârbu din Petroșani. Victor Ioan Frunză a rescris piesa, aducând-o în zilele noastre ca pe o poveste de cartier de la marginea oraşului. Maşini ruginite, banchete şi coviltire vechi fac parte din scenografia inspirată creată de Adriana Grand, decor în care tinerii de „periferie” visează să „iasă la lumină”. În aplauzele de final ale publicului, se pregătea festivitatea de premiere.
Premiile FTS
Juriul festivalului de Teatru Scurt din acest an a fost format din Mircea Morariu – critic de teatru, preşedintele juriului, Ion Parhon – critic de teatru şi Alexa Visarion – regizor şi scenarist. Pentru a anunţa câştigătorii acestei ediţii, a urcat pe scenă preşedintele juriului alături de directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint.
La premiul pentru Cea mai bună actriţă au fost nominalizate: Ioana Cheregi, de la Teatrul de Nord Satu Mare, pentru rolul „O femeie” din spectacolul „Autobahn”, de Neil LaBute, Ioana Iacob, de la Teatrul German de Stat Timișoara, pentru rolul „Magda”, din spectacolul „de fapt e frumos”, de Volker Schmidt şi Ana Ciontea, de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, pentru rolurile „Vânzătoarea”, „Femeia elegantă”, „Doamna de la ghișeu” din spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon. Premiul a fost câştigat de aleşdeanca Ioana Cheregi.
La premiul pentru Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi: Adrian Damian, pentru spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București, Romulus Boicu, pentru spectacolul „Witha a little help from my friends”, Teatrul Excelsior, București şi Carmencita Brojboiu, pentru spectacolul „Cartea bătrânilor”, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca. Deşi mulţi s-ar fi aşteptat ca premiul să îl ia Adrian Damian pentru spectaculoasa scenografie cu oglinzi şi efecte vizuale, a câştigat Carmencita Brojboiu.
În schimb celelalte premii au fost adjudecate de spectacolul lui Bobi Pricop, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, primul fiind acordat la categoria Cel mai bun actor lui Ciprian Nicula pentru rolul adolescentului autist Christopher John Francis Boone. La acest premiu au mai fost nominalizaţi: Răzvan Amitroaei, de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, pentru rolul „Jurgen” din spectacolul „Aniversarea”, de Jeroen Van Den Berg şi Aron Dimeny de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, pentru rolul din spectacolul „Cartea bătrânilor”, după poemul lui Szilagyi Domokos.
Bobi Pricop a primit premiul pentru Cel mai bun regizor pentru regia spectacolelor „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și „Iluzii”, de Ivan Vyrypaev, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Acesta i-a devansat pe: Erwin Șimșensohn cu spectacolul „Aniversarea”, de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani şi Volker Schmidt cu spectacolul „De fapt e frumos”, Teatrul German de Stat Timișoara.
Nu a fost nicio surpriză faptul că premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost câştigat de „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, Teatrul Național „I.L. Caragiale” în regia lui Bobi Pricop. Celelalte spectacole nominalizate au fost „Cartea bătrânilor”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca şi „Aniversarea”, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.
Juriul a mai acordat un Premiul special pentru creativitate, ex aequo, spectacolelor: „În inima nopţii – Episodul Lear”, scenariul de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, regia Gavriil Pinte, Teatrul Regina Maria, Oradea şi „Agamemnon”, de Rodrigo Garcia, regia Andrei Măjeri, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
La finalul serii a mai fost anunţat câştigătorul Concursului de Creaţie Dramatică destinat Piesei Scurte. Scopul acestui concurs este încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt, încadrându-se în festivalul orădean. Câştigător a fost dramaturgul Mircea M. Ionescu pentru textul „Bazuka lui Cehov”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!