Se știe că sportul te călește, îți îmbunătățește starea fizică și mentală, atenția și concentrarea, sporește încrederea în sine. Te învață să fii corect, altruist și tolerant.
Pe lângă aceste virtuți, elevilor de la LPS „Bihorul” Oradea le este definitorie și empatia față de semeni. Astfel, început în anul 2009, Proiectul „Donează sânge!”, a continuat și perseverat, implicând anual zeci de elevi în gestul nobil și responsabil de a oferi un ajutor și o alinare celor aflați în suferință.
Avându-i coordonatori pe director adjunct prof. Roland Bocoi și director prof. Lucian Stance, proiectul și-a fixat drept obiective: depășirea deficitului de sânge și preparate din sânge (o problemă cu care frecvent se confruntă spitalele din Oradea), includerea în rândul donatorilor de sânge a unui număr cât mai mare de elevi și profesori ai LPS „Bihorul”, informarea populației cu privire la importanța actului donării de sânge, implicarea studenților de la Facultatea de Medicină și Farmacie în acțiunea de promovare a donării de sânge, și, nu în ultimul rând, donarea de rechizite elevilor proveniți din familii cu venituri reduse.
Ca de fiecare dată, în cadrul proiectului, preambulul actului donării l-a constituit momentul informativ: vizionarea unor materiale video, conceperea unor pliante, oferirea de informații referitoare la modalitatea de a dona sânge, beneficiile asupra organismului, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un donator. După parcurgerea acestei etape, a urmat donarea în sine.
[eadvert]
Alături de campionul Kiraly Balint
Joi, 4 mai 2023, însoțiți de prof. coordonator Roland Bocoi și profesorii diriginți, primii 35 de elevi s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, din care 24 au fost eligibili ca donatori. Exemplul lor a fost urmat de alți elevi ai LPS „Bihorul”, care joi, 11 mai 2023, au participat la a doua etapă a acțiunii de donare.
„De data aceasta, tinerii sportivi s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul unui fost campion la săritura în înălțime, Kiraly Balint (22 ani), o speranță a atletismului bihorean, multiplu campion național și finalist la Campionatul Balcanic, care se află într-un moment de cumpănă, luptându-se cu o boală cruntă. Vă îndemnăm să vă alăturați demersului nostru și, atât cât e posibil, să ajutăm cu toții. De asemenea, suntem recunoscători tuturor celor implicați în buna desfășurare a proiectului: partenerilor, profesorilor-diriginți de la clasele a XII-a (Reblean Maria și Siladi Violeta) și de la clasele a XI-a (Hodorog Ana-Maria și Lencar-Fărcuț Florina), dar mai ales mulțumim elevilor donatori, care au dovedit empatie și dăruire în acest proiect”, a precizat inițiatorul proiectului, profesorul Roland Bocoi.
În luna septembrie a acestui an, proiectul își va atinge țelul, atunci când se vor dona rechizite elevilor nevoiași, consemnându-se finalitatea lui.
Alături de Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, în calitate de aplicant al proiectului, parteneri deja tradiționali sunt: Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică-Serviciul Promovarea Sănătății.
Trimite articolul
XTot respectul.