Deși înregistrează progrese considerabile, sportul orădean acuză o lipsă acută de finanțare din partea sectorului privat. Handbaliștii de la CSM Oradea tocmai au promovat pe prima scenă însă, paradoxal, managerul CSM Oradea, Șerban Sere și Primăria Oradea nu găsesc resurse să susțină echipa de handbal, în ciuda tradiției handbalistice a Oradiei. Există riscul ca la fel să pățească și echipa feminnă de volei CSU Oradea, proaspăt promovată în Divizia A1, unde ar trebui să dea piept cu vicecampioana Europei, Volei Alba Blaj.
Sere dă vina pe o legislație care descurajează companiile să sponsorizeze sportul, văduvind, astfel, echipele orădene de finanțare privată.
În acest context, deputatul Gavrilă Ghilea a depus recent un proiect de modificare legislativă, care să vină în sprijinul entităţilor non-profit, așa cum sunt și asociațiile și federațiile sportive. Practic, este vorba despre o amendare a Codului fiscal, pentru a permite firmelor mici să sponsorizeze orice fel de fundații și asociații, fără restricții.
Deputatul Gavrilă Ghilea (PNL) speră că parlamentarii își vor asuma propunerea sa de modificare a Codului fiscal.
Inițiativa sa a fost semnată de mai mulți parlamentari PNL, însă Ghilea arată că va discuta și cu deputați din alte partide. Pentru că, nu-i așa?, fără sprijinul majorității, propunerea legislativă, indiferent cât de utilă, nu va putea trece la vot.
„Voi discuta și cu colegi din celelalte partide, după care vom vedea ce se întâmpla la vot, în comisii și în plen”, declară Ghilea.
Inclusiv sportul bihorean are nevoie ca de aer de această nouă resursă financiară – sponsorizările din partea firmelor mici, dar multe – în condițiile în care în Oradea devine tot mai evident faptul că autoritatea locală nu poate finanța singură echipe din prima ligă de baschet, polo, handbal și volei. Iar Consiliul Județean continuă să rămână contemplativ, în ciuda mănușii aruncată de președintele CSM Oradea, Șerban Sere, incapabil să găsească sponsorizări din mediul privat, pentru echipa de handbal proaspăt promovată.
Firme mai mici, dar multe
Propunerea fostului prefect de Bihor pleacă de la o realitate ce atestă criza de sponsorizări venite dinspre mediul privat către activitățile non-profit. Iar cifrele statistice arată că mai mult de o treime din firmele înregistrate în România la finele anului trecut au venituri anuale mai mici de 1 milion de euro.
Sponsorizările pe care le pot face aceste firme sunt ținta modificării legislative a Codului Fiscal, introdusă de Ghilea în Camera Deputaților.
Inițial, aceste firme nu își puteau deduce cheltuielile de sponsorizare și /sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, iar ulterior, prin OUG nr. 25/2018, problema a fost corectată doar parțial. În sensul în care doar pentru entitățile nonprofit și a unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat se pot deduce sumele aferente din impozit, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat.
„Prin tratamentul oarecum discriminatoriu aplicat entităţilor nonprofit, accesul marii majorităţi a acestora la o importantă sursă de finanţare va fi, pe mai departe, îngrădit, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la imposibilitatea desfăşurării activităţii”, arată deputatul, în demersul lui.
Acesta este motivul pentru care, prin modificarea legislativă propusă, deputatul dorește ca orice „organizaţii non-profit, adică orice asociaţii, fundaţii sau federaţii înfiinţate în România, potrivit legislaţiei în vigoare, care utilizează veniturile şi activele proprii pentru o activitate de interes general, comunitar sau non-patrimonial” să poată fi sponsorizate de acest companii mici, cu venituri până la 1 milion de lei, impozitate din acest an pe cifra de afaceri.
Cine votează
Dacă PNL a luat inițiativa, rămâne de văzut cum vor vota parlamentarii PSD, UDMR și USR. Mai ales cei din Bihor, pe numele lor: Florian Bodog, Ioan-Sorin Roman, Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman (PSD), Cseke Attila, Szabo Odon, Derzsi Akos, Biro Rozalia (UDMR), Silviu Dehelean (USR), dar și măsura în care colegii de partid ai inițiatorului, Cornel Popa, Florica Cherecheș și Ioan Cupșa (PNL) vor fi prezenți la dezbateri și vor vota în consecință.
Citiți principiile noastre de moderare aici!