De dimineaţă s-a format o coadă de câteva sute de persoane nerăbdătoare să-şi primească cele unsprezece alimente promise. Deşi la amiază angajaţii ASCO le-au transmis celor din spatele cozii că nu vor mai reuşi să-i servească până la închiderea programului (ora 15), oamenii s-au lăsat cu greu înduplecaţi.
Pe măsură ce orele treceau, nervii erau tot mai întinşi la depozitul cu alimente situat pe strada Sucevei. Presiunea pe uşa de intrare în incintă era tot mai mare o dată cu apropierea orei 15. A început îmbulzeala, iar poliţiştii locali cu greu au reuşit să-i ţină pe oameni la uşă. La un moment dat, era un adevărat baraj uman al forţelor de ordine. Au fost femei care au fost lăsate să intre mai repede, pentru că altfel ar fi riscat să fie strivite de presiunea celor care „împingeau” coada din spate. Vituperările şi înjurăturile nu au lipsit, „beneficiarii” acestora fiind reprezentanţii municipalităţii. Responsabil de gestiunea alimentelor, Gheorghe Junc – funcţionar ASCO – părea depăşit de situaţie. Junc ne-a împărtăşit din exasperarea sa, transmiţându-ne că orice le-a spus oamenilor, aceştia nu au vrut să înţeleagă nicicum că alimentele vor ajunge la absolut toţi cei înscrişi pe liste.
Funcţionarii ASCO au lucrat cu jumătate de oră peste program, miercuri. Iar luni, în prima zi după reluarea programului, s-a lucrat până la ora 17, ne-au informat cei de la faţa locului. Însă, luni scandalul nu apăruse. Ieri, văzând că cei aşezaţi la coadă nu vor să plece acasă, responsabilul de depozit din partea ASCO, Gheorghe Junc, şi-a întrebat colegii dacă vor să rămână şi peste program. Nimeni, însă, nu a mai fost prea entuziast de propunere. Fiecare cu familia sa, iar de dimineaţă trecuseră deja opt ore…
Explicaţii în van
Faţă de anii trecuţi, în acest an pachetul alimentar este mult mai generos. A fost inclus şi uleiul. Dar acesta, la fel ca şi făina, se termină repede. De aici apar şi problemele. Aproape 13.000 de orădeni au fost trecuţi de Primărie pe listă spre a primi acest ajutor alimentar pentru a trece cu bine iarna. Însă unele alimente, precum uleiul şi făina, se termină mai repede. Şi, deşi reprezentanţii Primăriei dau asigurări că se vor completa stocurile şi că vor primi toţi, oamenilor le e teamă că vor rămâne pe dinafară. Aşa se face că pe mulţi nu-i linişteşte faptul că programul va continua până în luna februarie.
„Pur şi simplu, oamenii nu vor să înţeleagă. N-ai cu cine. Le-am spus că vor primi cu toţii. Degeaba”, ni se confesa exasperat ieri funcţionarul Gheorghe Junc. Acesta spune că ASCO a încercat să procedeze civilizat, cu programări în ordine alfabetică sau cu numere de ordine. Degeaba, spune Junc, deoarece unii se aşează la coadă încă de la ora 4 dimineaţa, chiar dacă programul începe la 8! Programările nu au avut succes de cauză, deoarece sunt oameni care vin la depozite în scaune cu rotile ori sunt oameni bolnavi, care trebuie serviţi pe loc. Indiferent că au fost programaţi sau nu. De altfel, din mulţimea aşezată la coadă, unii îi înjurau pe cei de la ASCO pentru faptul că i-ar fi servit mai întâi pe ţigani! Junc explică aceste vituperări prin faptul că unele persoane din această etnie beneficiază de ajutor social. Vin şi ridică şi câte opt-nouă pachete.
Miercuri, angajaţii Primăriei au reuşit să împartă peste 1.000 de pachete cu alimente. Distrubuţia continuă azi, cu o altă coadă a foamei…
Citiți principiile noastre de moderare aici!