Mai mulți voluntari și-au dat mâna pentru a realiza o grădină incluzivă în Oradea. Aceasta va funcționa în incinta Centrului de Tineret „The Spot”, situat în Piaţa Rahovei nr. 1 din Oradea.
[eadvert]
Activitatea de aici va fi una diversificată și recreativă. Tinerii își doresc să dezvolte programe interactive și incluzive pentru persoanele cu nevoi speciale. Practic, voluntarii „The Spot” încearcă să reintegreze în societate persoanele cu diverse deficiențe și handicapuri.
„The Spot Garden – A place for everyone este o grădină, un centru al tinerilor, un loc pentru oricine caută susținere, sprijin și noi prietenii, într-un cadru natural și interactiv. Scopul nostru este de a oferi un loc prietenos și sută la sută incluziv tuturor celor care îl caută! Vrem să ne implicăm prin desfășurarea unor programe interactive și incluzive pentru persoanele cu nevoi speciale, pentru a-i include în viața socială și în comunitate”, a arătat Delia Mela, director al Centrului de Tineret „The Spot”.
Servicii
Proiectul grădinii a fost realizat cu sprijinul arhitectului Sebastian Ianc. De altfel, el a adus conceptul grădinii în format 3D, ilustrând componentele acestui spațiu cu ideile inițiate de voluntarii centrului.
O astfel de grădină este necesară întrucât persoanele cu dizabilități nu au un loc unde să se întâlnească, nu pot să participe la activități de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupațională și să beneficieze de serviciile unei săli de gimnastică și exerciții fizice. Grădina vine în întâminarea acestor nevoi pentru persoanele cu dizabilități.
„Locul central, destinat «focului de tabără», va fi potrivit atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru însoțitorii acestora. La fel, scena, cu un număr de 30 de locuri pentru persoanele cu dizabilități și încă 30 pentru însoțitorii acestora, precum și cele trei spații destinate workshop-urilor, sub formă de ciupercuțe, pe domenii la libera alegere (exemple: sporturi și jocuri de masă, crafting etc). Vor exista un bar, dar și măsuțe destinate jocurilor de cărți, șah și table etc. Spațiul va fi dotat cu rampe de acces și toalete special pentru persoanele cu dizabilități. Pe lângă activitățile care vor fi constant accesibile în cadrul spațiului amenajat, voluntarii centrului vor organiza o multitudine de workshop-uri și evenimente, cu scopul de a dezvolta relațiile interpersonale între membri comunității mai puțin avantajați și implicați în societate”, a mai explicat Delia Mela.
Voluntarii „The Spot” au demarat deja campanii de strângere de fonduri pentru demarea proiectului. Prima campanie o reprezintă o licitație de obiecte de artă. Astfel, elevii care doresc să susțină campania se pot implica donându-și lucrările de artă. Acestea vor fi scanate și se va organiza un catalog online de către reprezentanții centrului. Totodată, tinerii voluntari vor încerca să antreneze și companiile în acțiunea lor. Acestea se pot implica financiar, oferind materiale de construcții sau serviciile necesare amenajării.
Campania de strângere de fonduri este încurajată și promovată de Florin Mihuț, un tânăr care a ajuns în scaun cu rotile în urma unui accident. Acesta este un împătimit al sportului și este pregătit să participe la Jocurile Paralimpice de la Paris, din 2024.
Informații și detalii despre acest proiect pot fi obținute pe pagina de facebook a centrului: Youth Center „The Spot” Oradea, pe pagina de Instagram: @TheSpotOradea ori pe pagina web: www.TheSpotCenter.ro.
Donațiile pot fi făcute în contul Asociației „Parteneriat pentru Educație – RO21BTRLRONCRT0280554901, deschis la Banca Transilvania Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!