Este ideea de la care Asociația Țara Crișurilor a pornit în realizarea unor evenimente ce au avut menirea de a aduce în fața publicului și de a răsplăti talentul tinerei generații, dar și de a reda prezentului trăirile generației care a trăit Unirea la cald. Un concurs de desene, grafică și pictură și o lansare de carte s-au îmbinat pentru a realiza acest obiectiv. Gazdă a evenimentului a fost Hotelul Internațional din Băile Felix.
Raul Nicolas Bejinaru este câștigătorul premiului special în valoare 500 lei la concursul „Făuritorii Marii Uniri – Portrete şi fapte nemuritoare” inițiat de Asociația Țara Crișurilor în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Bihor, Școala Oltea Doamna și Universitatea Oradea.
175 de desene și picturi realizate de elevii din 17 școli, 14 licee și colegii au intrat în competiția în care, în mod excepțional pentru astfel de concursuri, Asociația Țara Crișurilor i-a premiat pe copii cu vouchere în valoare de 6.800 lei. Pentru ca totul să fie ca la carte, de buna desfășurarea a lucrurilor s-a ocupat chiar președintele Asociației Țara Crisurilor Valerian Pavel, dar și universitarul Florin Ardelean, precum și doamna prof. Elena Pavel.
Juriul din care au făcut parte prof. Vali Bunica, directorul Școlii Oltea Doamna Nina Muscă și inspecorii Felicia Ianța și Florin Negruțiu a avut o misiune dificilă. Așa cum aprecia președintele Asociției Țara Crișurilor Valerian Pavel „au fost foarte multe desene, multe au fost fantastice, iar surpriza a fost să găsim lucrări deosebite nu numai la Liceul de Arte, ci și la Școala din Aștileu, unde avem două premii I”.
Prin acest eveniment s-a dorit marcarea Centenarului într-o altfel de manieră, în contextul în care, așa cum spunea Florin Ardelean „asistăm în această perioadă la extrem de multe gesturi festive ca și cum bucuria ne-ar scoate în stradă”.
Universitarul și scriitorul Florin Ardelean a mai subliniat că are sens să privim îndărăt spre ceea ce a fost în trecut, „dacă știm să ne construim viitorul”. Acesta a spus că „generația Marii Uniri a fost să nu spunem una smart sau glamour, ci una briliantă, care a reușit să meragă într-un singur sens, chiar dacă împărtășea elemente doctrinare diferite… Azi, nu știu dacă am fi capabili să unim două comune. Ura de sine ne dezbină… Elevii, copii de azi sunt o generaţie încă nevirustă și poate însemna acel reper care să construiască un destin şi sunt convins că vor putea reface ceea ce pare acum a fi ruinat, iar Centenarul merită sărbătorit în numele acestei speranțe”, a susţinut Florin Ardelean, membru în Asociația Țara Crișurilor, care a făcut astfel legătura între trecut și prezent, între generația care făcea Unirea în urmă cu 100 de ani și cea care poate desena viitorul acestei țări.
Portretul Reginei Maria a fost cea mai abordată temă de elevii din gimnaziu. 30 de copii au fost răsplătiți cu premii și mențiuni. Premiul special, a fost adjudecat de Bejinaru Raul Nicolas, care a primit un voucher în valoare de 500 de lei la Librăria Humanitas. Raul este elevul profesoarei Violeta Jăhăleanu și este în clasa a XII la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.
Cei mai mici artiști premiați în competiție au fost Aida Bumbu, clasa a II-a la Școala Oltea Doamna, premiul I, prof Elena Pavel, Anastasia Facaș, clasa I, premiul II, Liceul Teoretic Baptist Emanuel, înv. Florin Popa și Diana Bibarț, clasa a II-a premiul III , Liceul Lucian Blaga, prof. Gabriela Sim și Daniela Chereși.
La finalul festivității, participanţii au fost invitaţi să admire şi chiar să cumpere lucrările, urmând ca banii să fie donaţi asociaţiei pentru alte activități destinate copiilor. De-altfel, lucrările micilor artiști au fost duse în sala în care medicii din România și din străinătate s-au întruniți la Congresul Internațional de Uroginecologie. O manieră impresionantă a unei generații împlinite de a susține talentele din școlile bihorene.
Premii:
-Ariana Teușdea, premiul I, Școala Primară Aștileu Refractar, prof înv. Samda Fazekas, prof Olivia Feher
-Dareia Schulschi, premiul II, Școala Gimnazială nr 1. Hidișelu de Sus, prof. Carmen Băliban
-Maria Elena Man, premiul III, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, prof. Alina Broizan
-Mihaela Sferengeu, premiul I, Sc. Gim. D. Cantemir, prof Gabriela Sim
-Izabella Nosz, premiul II, L.T. Adz Endre, prof. Klementina Ardelean
-Selina Petricău, premiul II, L.T. Lucian Blaga, prof. Gabriela Sim
– Alex Covaci, premiul III, L.T Greco-Catolic, prof. Alina Broizan
-Dastian Bărcuieș, premiul I, SC Gim. nr 1 Aștileu, prof Olivia Feher
-Ioana Has, premiul II, SC Oltea Doamna, Claudia Derecichei
-Rareș Muntean, premiul III, LT Aurel Lazăr, prof Rodica Juncu.
-Henrietta Klaudia Creț, premiul I, L.T. Ady Endre, prof Klementina Ardelean
-Maria Toro Lopez, premiul II, LT Greco-Catolic, prof Alina Broizan
-Sarah Pazmany, premiul II, L.T. Aurel Lazăr, prof. Vasile Juncu
-Alexandro Repesco, premiul III, CT Mihai Viteazu, prof Viorica Jeflea
-Roxana Iulia Bere, premiul I, L.T Nr 1 Bratca, prof. Maria Alina Lăzău
-Denisa Isache, premiu II L.T. Aurel Lazăr, prof Vasile Juncu
– Raluca Pituția, premiu I, L. de Arte Oradea, prof Valeria Bunica
-Alexandru Buzgariu, premiul II, L. Arte, prof Valeria Bunica
-Darius Gligor, premiul III, Liceul de Arte pro.f Lucia Galan
-Paula Fernbach, premiul II, LT Arte Oradea, prof Lucia Galan,
-Alex Lucaciu, premiul I, LT Arte, prof Lucia Galan
-Andrea Szabo, premiul I, LT Arte, prof Liana Dat
-Ștefan Vesa, premiul II, LT Arte, prof. Liana Dat
-Amalia Ciohandru, premiul III, LT Arte, prof Liana Dat
-Raluca Barna, premiul I, LT Arte prof. Liana Dat
-Paula Donos, premiul I, LT Arte, prof Liana Dat
Evangheliștii Unirii, mesaj pentru noua generație
Lansarea cărții „Marea Unire-Ecouri în Presa Culturală din Oradea Mare, 1920-1943, Familia și cele Trei Crișuri, o antologie realizată de Florin Ardelean și Gabriela Moisa, a avut loc vineri, la Hotel Internațional, fiind o acțiune realizată ca o punte între generația Marii Uniri și generația de azi.
Articolele prezentate în volum au fost reproduse din Familia și Cele Trei Crișuri de către studentele Mădălina Irina Sim și Alexandra Țimbrus de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității Oradea, secția Jurnalism, respectiv Istorie. Motivul unionist este nota generală la care aderă fiecare text.
„Patriotismul este o trăire prealabilă, o ipostază asumată dincolo de mesajul tehnic al articolelor pe care Familia și Cele Trei Crișuri le-a inserat din 1920 până în 1943… Generația interbelică mai conținea în rândurile sale personalități care au contribuit direct militând plenar astfel încât idealul Unirii să poată fi realizat, avem de-a face, așadar, nu cu abordări neutrale, domolite de trecerea anilor, de idei citite prin alte cărți, ci de mărturii, de păreri și convingeri exprimate în orizontul încă proaspăt al faptelor. Forțând oarecum o comparație, am putea spune că semnatarii articolelor din această carte sunt evangheliștii unui fapt memorabil, întemeietor-Unirea; la fel cum evangheliștii neo-testamentari anunțau nașterea și viața Mântuitorului. În ambele situații avem de-a face cu aducerea, cu darea în vileag a veștii celei bune”, scrie Florin Ardelean în prefața cărții.
Istoricul Gabriel Moisa a precizat la lansare că această carte e cu totul specială prin prisma faptului „ că i-am lăsat pe cei de atunci să vorbească”. Cititorul se poate întâlni în paginile cărții cu: Gh. Tulbure, Constantin Kirițescu, Arhiereul Andrei Crișanul, Alexandru Olteanu, Octavian Goga, dar și cu Regina Maria a României, ori cu Generalul Antonescu, Nicolae Iorga și academicianul Alex. Lepădatu.
Continunînd ideea legăturii dintre generații, într-un arc peste timp de 100 de ani, Florin Ardelean a insistat asupra faptului că exista o diferență de tonus între cei care au făcut Marea Unire și cei de azi. În 1918, erau mai mult „condiții de comă, România părea că nu are nici o șansă și totuși Unirea a avut loc. Cine a făcut marea Unire? Marea Unire a făcut-o Dumnezeu, Dumnezeu fiind mai mult un fel de personaj colectiv ”, a spus scriitorul.
Florin Ardelean a insistat pe construirea unei reputații personale, fiindcă „România nu poate fi mai mult decât suma reputațiilor”, pe depășirea „urei de sine la români”. Generația Unirii a avut ca miză să realizeze Unirea și angjamentul fiecăruia, cu reputația sa bună/rea a fost total, a concluzionat scriitorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!