O expoziţie inedită s-a deschis la secția Muzeul orașului Oradea, organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național pentru Drepturi de Autor Sara – Dacin și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea.
[eadvert]
„Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF” prezintă 300 de piese aparţinând unui secol de activitate, pornind de la aparate de proiecție de 16 mm, de 8 mm și de 9,5 mm și camere de filmat, trepiede din lemn şi reportofoanele anilor ’70, până la microfoanele folosite pentru transmisiunile în direct, benzi de magnetofon sau maşini de scris. Unul dintre aparate expuse a fost construit în 1902 şi folosea ca negativ sticla, pentru a copia fotografii. Două dintre aparatele de proiecţie de 16 mm sunt foarte valoroase, spune jurnalistul, fiind fabricate în anii ’60, respectiv ’85. Sunt aparate de proiecţie IOR, care au funţionat până în 1995. De asemenea, se poate admira un proiector francez din 1925, tip de proiector care ar fi fost folosit de fraţii Lumiere pentru experimentul imaginii holografice de film.
Istoria radioului, televiziunii şi cinematografiei româneşti a fost dezvăluită privitorilor de către Dinicu Braghină. Obiectele au fost aşezate într-o ordine cronologică, oferind un crâmpei din ceea ce a însemnat evoluţia audio-vizualului. Cele 300 de obiecte au fost adunate cu pasiune timp de 40 de ani. În cadrul expoziţiei, Dinicu Braghină a amenajat şi două studiouri, unul de radio și unul de televiziune, după modelul celor care au funcționat în Oradea în ultimele decenii.
O parte din expoziţie este dedicată primului cineast român amator, Zenobiu Domide, creator a sute de filmulețe de scurt metraj de animație, în diverse tehnici, premiat la zeci de festivaluri, atât în ţară cât şi în străinătate.
La vernisaj au vorbit dr. Ioan Ciorba, şeful secţiei Muzeul oraşului Oradea, care a apreciat obiectele expuse şi iniţiativa unei astfel de expoziţii, dar şi artistul fotograf Ștefan Tóth István. Acesta a fondat în 2016 Colecția de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” și a donat muzeului majoritatea obiectelor expuse. A apreciat expoziţia şi Nicolae Meseşan, ziarist cu o carieră remarcabilă de fotoreporter, la rândul său un pasionat colecţionar. Expoziția „Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF” va rămâne deschisă în Cetate pe tot parcursul anului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!