La sediul PNL Bihor a avut loc o conferință de presă susținută de primarul municipiului Oradea, Florin Birta, senatoarea Arina Moș și fostul prefect Dumitru Țiplea, ultimii doi fiind primii pe lista candidaților partidului la Camera Deputaților la alegerile din 1 decembrie.
În intervenția sa, primarul Florin Birta a făcut o scurtă trecere în revistă a profilului și experienței fiecăruia din cei doi candidați pe care PNL îi propune pentru Parlament, parte din echipa care va o misiune esențială și anume „susținerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Oradea și județului Bihor”.
„Doamna Arina Moș și domnul Dumitru Țiplea sunt două personalități care și-au dovedit competențele și dedicarea pentru comunitatea noastră, iar experiența lor le va permite să fie adevărați ambasadori ai dezvoltării Bihorului și Oradiei la nivel central”, a afirmat primarul Birta, pe care o apreciază pentru activitatea depusă ca și director DASO, viceprimar și senator, fiind un „om de administrație, un om dedicat și care va susține tot de este nevoie pentru Oradea și județul Bihor”.
„Domnul Dumitru Țiplea, fost prefect al județului Bihor aproape 5 ani, știm că a avut una din cele mai dificile perioade ca și prefect, a reușit să treacă Oradea și județul Bihor cu bine, să fim sănătoși și poate să scăpăm de cele mai mari provocări pe care le-am avut în ultima vreme.” și-a continuat prezentarea primarul Birta.
Parteneriatul dintre Prefectură, în perioada în care Țiplea a condus instituția, și Primăria Oradea a fost unul care a susținut proiectele municipalității, fiind un sprijin și nu o frână, așa cum s-ar fi întâmplat în alte zone ale țării, potrivit edilului, unde hotărâri ale autorităților locale au fost blocate, din considerente politice, prin atacarea în instanță de către Prefectură și suspendarea lor, ce ar fi dus la blocarea unor proiecte.
„Oamenii sunt cea mai importantă resursă”
În preambulul intervenție sale, senatoarea Arina Moș a menționat faptul că a fost a absolvit cursul pentru înalți funcționari publici, ca și șefă de promoție, și Colegiul Național de Apărare. În timpul celor doi an de mandat în Senatul României, Arina Moș a făcut parte din comisia juridică și comisia de administrație publică,
Arina Moș își dorește un mandat de deputat pentru a putea continua proiectele începute ca și senator, iar proiectele pe care le-a propus și le va propune vor urmări deblocarea unor situații care afectează buna funcționare a administrației publice locale, aspecte de care s-a lovit atât în perioada în care a fost director DASO cât și în timpul mandatului de doi ani de viceprimar la Oradea.
Referitor la proiectele legislative depuse ca și senator și care au vizat sprijinirea administrației locale și județene, Arina Moș a menționat modificarea Legii finanțelor publice, primul său proiect ca și parlamentar, ce a permis accesarea mai rapidă a fondurilor europene, modificarea Legii nr. 448 prin care permite autorităților locale plata însoțitorilor persoanelor cu handicap, care a trecut de Senat și pe care urmează să o susțină în Camera Deputaților, modificarea Legii sportului, care va permite accesul mai ușor la competițiile sportive a persoanelor cu dizabilități, dar și modificarea legislației prin care se extinde emiterea ordinului de protecție și la terțe persoane, care nu fac parte din familie, însă s-a implicat și în adoptarea unui proiect de lege care permite accesul cu prioritate a femeilor însărcinate sau a persoanelor însoțite de copii până la 5 ani dar și a proiectului de lege pentru adaptarea locurilor de joacă pentru copii cu și fără dizabilități. Senatoarea Arina Moș a susținut de asemenea un cadru legislativ prietenos cu mediul de afaceri, a susținut înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale, pentru susținerea producătorilor locali.
„În cei opt ani de activitate în administrația locală am înțeles că oamenii sunt cea mai importantă resursă a oricărei comunități. Obligația noastră ca și parlamentari este aceea de a crea mecanisme care să sprijine investitorii și să transforme instituțiile publice prietenoase cu cetățenii. Suntem o echipă puternică, vom fi un sprijin pentru Bihor” a mai spus Arina Moș.
„Interesele cetățeanului și ale mediului privat”
Fostul prefect Dumitru Țiplea, care candidează pentru un mandat de deputat, a ținut că precizeze că are 30 de ani de experiență, din care 20 de ani în mediul privat, ca și antreprenor în care a gestionat 13 companii în 7 domenii diverse de activitate la nivel județean dar și național, cu peste 300 de angajați, și 10 ani petrecuți în administrație, din care 5 ca și prefect.
Din perspectiva activității derulate ca și antreprenor, Țiplea consideră necesară o mai bună susținere din partea statului a mediului privat printr-o legislație care să vină în sprijinul firmelor în perioadele mai dificile deoarece „fără mediul privat nici mediul public nu mai trăiește”.
Referitor la activitatea desfășurată la Prefectură, Dumitru Țiplea a menționat faptul că la nivelul județului Bihor există 56 de instituții publice aflate în coordonarea sau subordonarea prefectului, unele având scheme de personal supradimensionate, în timp ce altele funcționează cu un număr insuficient de angajați raportat la activitatea lor. Prin activitățile de bază ale Prefecturii se află verificarea de legalitate a actelor emise de autoritățile locale, la Bihor, într-un an se supun acestor verificări un număr de aproximativ 70.000 de astfel de acte, a afirmat fostul prefect. Printre realizările obținute în cei 5 ani ca și prefect, Dumitru Țiplea a menționat finalizarea, după mai bine de 20 de ani, lucrărilor de modernizare a celor 110 km din DN 76, dintre Oradea și limita cu județul Alba, realizarea a 38 de km din DN 19 F dintre Biharia și Chiribiș, acordarea reducerii de 50 la sută la facturile de energie electrică și gaz pentru locuitorii comunităților din zona Munților Apuseni.
Acesta a vorbit și despre importanța simplificării actului administrativ, punând accent pe necesitatea ca legislația să pună pe primul loc cetățenii.
„Trebuie să ne asigurăm că cetățeanul este pe primul loc, nu funcționarul, și că soluțiile sunt transparente și eficiente. Am peste 100 de acte normative la care o să lucrez imediat după ce o să iau mandatul de parlamentar”, a adăugat Dumitru Țiplea.
Dacă la preluarea mandatului de prefect în județ se înregistrau 8000 de dosare unice pentru acordarea ajutoarelor sociale, prin controalele dispuse numărul acestora ar fi fost redus la 2000, care se justificau cu adevărat. „Am o experiență vastă în spate și o motivație puternică pentru a face lucruri bune pentru orădeni, bihoreni și pentru România.” a fost argumentul prin care Dumitru Țiplea își motivează candidatura pentru un mandat de deputat.
Trimite articolul
Xda, chiar ca e o echipa putornica.
Hatos ce mai ne zice?
-
Hatos zice sa-l votati pe tiplea. Daca-l votati, va face legitimatii de deputati la toti, sa parcati gratis.
Echipa puternica la praduit impreuna cu PSD-ul ?
Jegurile orasului la un loc, unul mai prost ca altul, slugile chelului, marionete gen Dancila sau Ciuca
Liberalii bihoreni disprețuiesc cetățenii. Nu ii voi vota cu nici un chip.
Stați în Ro.
Baiazid l-a privit pe Mircea cu dispreț:” “Baiazid privind la dânsul, îl întreabâ cu dispreț