Mai mult de o cincime din totalul şomerilor înregistraţi în judeţul Bihor la sfârşitul lunii august erau absolvenţi din 2013. Astfel, din 10.451 de şomeri înregistraţi la AJOFM Bihor la sfârşitul lunii august, 2.180 erau absolvenţi din acest an, 1.486 solicitând deja plata indemnizaţiei de şomaj de 250 de lei. Cu toate acestea, prezenţa proaspeţilor absolvenţi la „Bursa locurilor de muncă”, care a avut loc vineri, 27 septembrie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost destul de redusă. De abia de 500 de persoane.
Directorul executiv al agenţiei judeţene, Dorel Drăghici, pune prezenţa redusă a absolvenţilor la „Bursă” pe seama legii prea permisive. „Noi când mergem pe la ei să-i informă despre beneficii: meediere, cursuri de formare, indemnizaţie de şomaj, îi interesează mai mult indemnizaţia. Am insistat la Bucureşti să se schimbe legea care-i îndepărtează de muncă. Sunt ţări în UE unde nu se acordă indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi şi aceştia sunt mai interesaţi de a se angaja. Trebuie pus piciorul în prag. Prea multă asistenţă socială strică”, este de părere Dorel Drăghici.
Pe de altă parte, absolvenţii care se angajează beneficiază din partea statului de mai multe facilităţi. Astfel, dacă se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care sunt înregistraţi la AJOFM, pot beneficia de o primă de încadrare reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, în prezent 500 de lei.
Mai mult, dacă încadrarea are loc în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, absolvenţii pot beneficia de o sumă egală cu indemnizaţia la care ar fi avut dreptul până la expirarea perioadei de încadrare, dacă nu s-ar fi angajat. Aşa că, frica să nu-şi piardă indemnizaţia de şomaj dacă de angajează înseamnă sau prostie sau necunoaştere din partea absolvenţilor.
Şomajul pe categorii
„Rata şomajului în judeţ la 31 august a fost de 3,81%, asta însemnând că 3,81% din populaţia activă a judeţului este şomeră. Faţă de luna trecută, rata este în scădere”, a precizat Adrian Morar.
Din totalul numărului de şomeri, 4.718 sunt femei, rata şomajului feminină în Bihor fiind de 3,5%. 5.822 de şomeri sunt neindemnizaţi, restul de 4.718 fiind indemnizaţi. „Din rândul şomerilor absolvenţi deja s-au angajat 87 în luna august şi 93 în luna septembrie”, a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.
Este de aşteptat ca numărul şomerilor să crească în perioada următoare, având în vedere că se apropie sezonul rece şi multe domenii îşi reduc activitatea. Este vorba de domeniul construcţiilor şi turismului. „Până în prezent au anunţat diponibilizări Electrocentrale – 133 de persoane, Bechtel – 16 persoane şi New West Impex SRL – 32 de persoane”, informează Adrian Morar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!