O carte despre istoria comunității românești istorice din Ungaria trianonică a fost lansată marți, 11 aprilie, în Aula Magna a Universității Oradea. Volumul intitulat „Românii din Ungaria Trianonică (1920-2020). Istorie, identitate națională și religioasă, convingeri sociale și comportament civic” a apărut anul acesta la Editura Mega din Cluj-Napoca şi îi are ca autori pe Gabriel Moisa, Gabriel Roșeanu, Simona Trip și Carmen Hortensia Bora.
„Atunci când nu știi cum să definești precis un aspect, o entitate, un lucru, un fenomen etc. și nu dorești să greșești, spui adesea despre el că este interesant. Așadar, pot să spun deschis aici că prima mea interacțiune cu comunitatea românilor din Ungaria trianonică mi s-a părut interesantă. Apropierea de aceasta se produsese încă din ultimul deceniu al secolului trecut, în perioada în care îmi pregăteam teza de doctorat. Întrucât înainte de 1989 canoanele istoriografice, politice și ideologice ale vremii lăsau prea puțin spațiu de manevră în zona reconstituirilor care ar fi putut viza comunitățile istorice românești din jurul României, despre acestea se cunoșteau destul de puține aspecte, chiar foarte puține, și numai atunci când relațiile României cu statele vecine socialiste cunoșteau unele asperități mai mult sau mai puțin evidente. Curiozitatea m-a împins ca după descoperirea comunității românești din Ungaria la nivel istoriografic să fac primul pas în direcția cunoașterii acesteia la ea acasă. Faptul s-a petrecut la mijlocul anilor 2000. Din bogatul „folclor” politico-jurnalistic știam că Gyula este «capitala» românilor din Ungaria, astfel că am purces la drum cu încredere, căutând sediul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria aflat în acest oraș. Mă gândeam că este locul potrivit pentru a începe o investigație istorică asupra românilor din țara vecină”, mărturiseşte în carte Gabriel Moisa.
Cartea se referă la istoria comunității românești istorice din Ungaria trianonică, adică de după 1920, prezentând argumente istorice, demografice, confesionale, sociologice și psihologice. Concluziile care se desprind sunt acelea că românii din Ungaria trianonică sunt indubitabil o comunitate pe cale de dispariție.
La eveniment au luat cuvântul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău – rector al Universității Oradea, prof.univ. dr. Dan Dungaciu – Universitatea din București, Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, prof. univ. dr. Gabriel Moisa – Decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, și prof.univ. dr. Simona Trip – Universitatea din Oradea. Moderatorul discuţiilor a fost prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Director al Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Școala Doctorală de Istorie a Universității Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Intrarea la eveniment a fost liberă.
[eadvert]
Trimite articolul
XArticol de nimic! Nu am aflat nimic, s-au enumerat numele celo care au r participat, titlurile lor, si nimic mai mult!
Asta ziaristica!
Excelsior, vorba lui Petre Tutea
O carte despre ceva ce nu mai exista, românii din Ungaria au avut doar dreptul să dispară.