Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, organizează lansarea cărții „Greco-catolici dincolo de Cortina de Fier. Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX”, având-o ca autoare pe Laura Stanciu. Evenimentul va avea loc joi, 3 aprilie, la ora 17:00, la Muzeul Orașului Oradea (P-ța. E. Gojdu nr.39-41). Intrarea este liberă.
Cartea este o monografie dedicată preotului greco-catolic și iezuit Vasile Bărbat (1925–1963). Cu o prefață semnată de istoricul Dennis Deletant, lucrarea explorează viața și activitatea părintelui Bărbat, un erudit preot greco-catolic din diaspora, educat în instituții de învățământ superior patronate de Sfântul Scaun. Alături de alți slujitori ai altarului aflați în Occident, el a asigurat, prin activitatea sa, supraviețuirea Bisericii Greco-Catolice în afara granițelor țării, după ce aceasta fusese desființată abuziv în România, în 1948, de către autoritățile comuniste.
„Istoriografic, rezistenţa Bisericii Greco-Catolice din perioada comunistă a beneficiat de o exegeză bogată şi complexă, datorată deschiderii arhivelor din ţară şi din străinătate, dar şi publicării unei variate literaturi memorialistice. Tema exilului greco-catolic s-a bucurat, în ultimii ani, de realizări remarcabile. Avem însă puţine lucrări menite să evidenţieze contribuţia diasporei greco-catolice la rezistenţa Bisericii aflate în clandestinitate şi legătura dintre cei aflaţi dincolo şi dincoace de Cortina de Fier. Biografia pr. Bărbat – privită din mijlocul generaţiei sale – ne-a oferit şansa de a ne alătura acestui efort şi de a contribui la umplerea acestui gol”, sea rată în prefaţa cărţii.
Conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Laura Stanciu a publicat mai multe monografii, studii și culegeri de documente privind istoria Bisericii Greco-catolice și a coeditat volumul „Geniul greco-catolic românesc”, alături de Cristian Bădiliță. De asemenea, a îngrijit ediția în limba română a tezei de doctorat a lui Vasile Bărbat, intitulată „Teologul episcopului și al Bisericii Române Unite 1701-1773”.
Alături de autoare, vor lua cuvântul PS Virgil Bercea, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!