Lansarea cărţii scriitorului Radu Ulmeanu, directorul Revistei Acolada din Satu Mare, va avea loc mâine, 15 februarie, de la ora 17:00, la Muzeul „Iosif Vulcan”. Titlul romanului scris de Radu Ulmeanu, „Siberii”, apărut la Editura Tribuna din Cluj-Napoca în 2017, induce, prin severitatea cuvântului imprimat pe coperta cărții, „un ecou frisonant”. Substantivul utilizat la plural nearticulat amplifică senzația de îngheț spiritual şi pustiire fără limite. Vlad, eroul romanului, „simțea năruindu-se peste el tone de singurătate” în noaptea totalitarismului românesc la care face referire autorul.
„Amprentele apăsat autobiografice ale romanului sunt combinate cu ficționări elocvente proiectate pe fundalul epocii, reconstituire tranşantă, agrementată cu ironii şi invective, cuprinsă în două perioade «glorioase» din trecutul României: înainte şi după decembrie 1989… Pornind de la datele autobiografice, prozatorul vrea să cuprindă – şi reuşeşte în mare măsură – să panorameze virulent, cu patimă de prozator versat, o întreagă epocă de creştere şi descreştere a regimului comunist din România, la care adaugă răsăritul şi apusul iluziilor noastre despre democrație”, scrie Adrian Tion.
Despre carte vor vorbi scriitorii Ioan Moldovan şi Cătălin Şuşu. Evenimentul organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, de Muzeul „Iosif Vulcan” şi Revista Familia va fi moderat de Ioan F. Pop. Spre deosebire de Ion Cristofor, care semnează cuvântul de deschidere al cărţii şi care consideră „Siberii” drept capodopera autorului, Adrian Tion e rezervat în a da verdicte critice în acest sens, deoarece ar însemna să-i ignorăm creația poetică, şi ea exemplară. Tion e sigur că nu exagerează considerând „Siberii” drept „un roman de referință scris în ultimii ani la noi”. În aceeaşi manieră, Ion Cristofor atrage atenţia că „Siberii” nu va trece neobservată „nici de prietenii, nici de inamicii săi, dar mai ales de prietenii oneşti, avizi de a cunoaşte până la capăt adevărul bolgiilor danteşti prin care ne invită Radu Ulmeanu cu o uimitoare originalitate a scriiturii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!