Pentru că îmbrăcămintea și încălțămintea se vinde foarte bine nu doar în România, ci pe plan mondial, Departamentul de Textile-Pielărie și Management Industrial le oferă studenților posibilitatea de a aprofunda partea tehnologică, design-ul, dar și ingineria economică și instruirea în management și marketing, pentru ca aceștia să știe cum vor vinde produsul încă din faza de creație.
Studenții au posibilitatea de a studia în Spania, Italia, Grecia sau Turcia datorită burselor Erasmus, dar și oportunitatea de pune în aplicare deprinderile teoretice, deoarece departamentul de Textile are colaborări cu firme mari, producătoare de confecții și încălțăminte, dar deține și propriile ateliere.
Încă din primul an de cursuri, studenții trebuie să creeze portofolii de produse. În acest mod sunt descoperite talente.
Ovidiu Stan este unul dintre studenții care le-a atras atenția profesorilor de la Textile, iar aceștia l-au ajutat să își promoveze colecția la o sesiune de comunicare științifică. „El a trecut printr-un proces de creație la orele de desen și infografică. L-am ajutat să facă mai departe, după mapa pe care o avea, produsele propriu-zise și l-am promovat”, își amintește Adina Albu (șef lucr. dr. ing.).
Una dintre masterande realizează produse pentru protecția încheieturile în colaborare cu o firmă nemțească.
Cei care urmează cursurile facultății învață să valorifice materialele. „Încet, se pune accentul pe textilele inteligente. Corpul trebuie să fie întreținut pentru a avea o respirație normală și trebuie să creăm îmbrăcăminte sanogenetică”, consideră Adina Albu.
Se cercetează…
Proiectele de cercetare sunt prezentate la simpozioane în străinătate, de unde rezultă colaborări.
„În colaborare cu Facultatea de Energetică, vrem să facem o vestă care să aibă aplicate celule fotovoltaice, panouri solare mici, care să poată face transferul de energie și stocarea ei într-un acumulator pentru a ne putea încărca telefoanele mobile, cercetare la care participă și studenții”, spune șeful lucrări dr. ing., Adina Albu.
Îmbrăcăminte din fire metalice
„De asemenea, împreună cu una dintre profesoarele care este specializată în tricotaje, vrem să facem îmbrăcăminte din fire metalice, fire de oțel, fire de argint, cupru sau chiar de aur. Tricotajele din metale sub formă de fire, niște veste spre exemplu, protejează corpul de radiațiile unor calculatoare”, precizează Adina Albu.
Departamentul de Textile-Pielărie și Management Industrial mai are locuri bugetate neocupate. „Vrem să completăm locurile bugetate. Este o meserie frumoasă și de viitor, pentru că textilele au viitorul asigurat. Lumea se îmbracă și se încalță în continuare, iar protecția corpului este realizată de haine. Nu trebuie decât să fii pasionat și să vezi dincolo de materialul în sine”, completează aceasta.
Cea de-a doua sesiune de admitere va debuta pe 8 septembrie. Pentru mai multe detalii despre specializări și admitere puteți găsi pe pagina web a departamentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!