“O Cană de Fericire” este un proiect caritabil iniţiat de către Rotaract Club Oradea alături de cluburile Rotary şi Interact Oradea, având sprijinul Primăriei Oradea. Moto-ul evenimentului este: „Ei vor o şansă la normalitate, noi nu putem rămâne nepăsători. Susţine educaţia copiilor cu dizabilităţi”. Tinerii din Rotaract vor vinde orădenilor vin fiert în scopul de a strânge fonduri pentru o cauză nobilă.
„Cauza din acest an a evenimentului caritabil este dotarea camerei senzoriale pentru copiii cu dizabilităţi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea. Beneficiarii direcţi sunt copii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice: autism, ADHD, sindromul Down, copii cu dificultăţi percepttuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copii cu dizabilităţi severe/profunde, utilizatori de scaun rulant care nu au activitate motorie grosieră. Misiunea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea este aceea de a asigura un mediu şcolar incluziv în care drepturile şi demnitatea copiilor/elevilor cu dizabilităţi să fie respectate. Acolo se realizează recuperarea maximală posibilă a lor cu scopul integrării profesionale şi sociale. Chiar dacă sunt diferiţi, copii aceştia au aceleaşi nevoi sufleteşti ca şi noi, pentru că şi în ei există acea scânteie divină”, explică Roxana Domuţ, responsabil comunicare Rotaract Club Oradea.
Viziunea care le dă impulsul şi îi ajută să meargă înainte este o lume în care barierele dintre oamenii sănătoşi şi cei cu dizabilităţi vor dispărea pentru totdeauna şi toţi vor avea şanse egale. Valorile în care cred şi îi definesc: egalitate, omenie, dragoste, speranţă, prietenie, educaţie, respect, ajutor, protecţie, demnitate.
Stimulează simţurile
Fondurile generate de campania „O Cană de Fericire”, vor face posibilă amenajarea unei camere senzoriale, necesară unui astfel de centru, în special achiziţionarea unui pat senzorial. Camera senzorială este o locaţie care permite terapeuţilor desfăşurarea activităţilor care vor stimula simţurile copiilor : vizual, auditiv, olfactiv, gustului, atingerii. Aceasta promovează activitatea intelectuală şi încurajează relaxarea în timpul stimulării simţurilor copilului, creşte concentrarea, vigilenţa, liniştea şi conştienţa generală asupra lumii înconjurătoare.
„Prin acest proiect susţinem şi Asociaţia Paşi Împreună, care ajută copiii diagnosticaţi cu autism. Vom pune în vânzare tablouri realizate de ei prin diverse tehnici învăţate de la terapeuţi. Sumele strânse vor fi redirecţionate către asociaţie, pentru a fi folosite în sprijinirea activităţilor acestor copii”, spune Roxana Domuţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!