O „Bursă a locurilor de muncă” mai atipică a avut loc joi, 23 iunie 2016, la Trade Center Oradea. Un târg al locurilor de muncă unde nu ai văzut persoane aduse cu japca, poate e prea dur spus. Dar o „Bursă” căreia chiar i-au trecut pragul persoanele dornice să se angajeze.
Organizat, iniţial, ca un târg de locuri de muncă pentru disponibilizaţii de la CET, „Bursa locurilor de muncă” s-a bucurat şi de prezenţa altor persoane care îşi doreau cu ardoare să se angajeze. „Ideea acestei burse a pornit de la disponibilizările masive care au avut loc la Electrocentrale Oradea. Am dorit să venim în sprijinul celor disponibilizaţi de a se reorienta profesional. În acest sens am invitat principalele companii din oraş, majoritatea din Parcul Industrial. Toate sunt din zona tehnică, deoarece cei disponibilizaţi au experienţă în meserii ca sudori, mecanici, lăcătuşi, electronişti, etc. Sunt în jur de 12 firme participante care oferă circa 400 de locuri de muncă. În Parcul Industrial oferta este mult mai mare, de peste 1.000 de locuri de muncă”, ne-a informat Liana Boangiu, manager resurse umane.
Persoane interesate
Reprezentanţii firmelor prezente spun că acest târg este bine venit, iar persoanele participante chiar au fost interesate de un loc de muncă. „A fost un val de oameni care cunoşteau compania noastră. Erau oameni cu experienţă şi meseriaşi care şi-au exprimat dorinţa de a lucra la noi”, ne-a declarat Ghiţă Costa, manager mentenanţă la una din firmele din Parcul Industrial.
„Spre deosebire de alte evenimente de acest fel, când au fost multe firme şi puţine persoane dornice să se angajeze, acum a fost exact invers. Mă duc la firmă cu promisiuni destul de multe. Oamenii sunt obişnuiţi, cu munca, iar noi îi vom profila pe posturile noastre”, a precizat Monica Mercea, responsabil resurse umane la o firmă orădeană.
Majoritatea persoanelor disponibilizate de la CET au trecut pragul „Bursei” pentru a se angaja. Asupra unor dintre ei plana însă nesiguranţa. „Ni s-au promis opt salarii compensatorii, dar nu este sigur că le vom primi. Dacă CET-ul intră în faliment, cred că ne putem lua adio de la ele. De aceea vreau să mă angajez, chiar dacă nu pe postul pe care l-am avut la CET. Sindicatul nu a făcut mare lucru pentru noi”, este de părere un fost angajat al Electrocentrale Oradea.
Altul, a fost disponibilizat înainte cu doi ani de a intra în pensie, dar omul este dispus să lucreze chiar şi pe alt post înrudit cu meseria pe care a practicat-o. „Am o vechime de 36 de ani şi m-am obişnuit cu ideea disponibilizării. Teoretic mai am doi ani până la pensia anticipată. După 36 de ani ar fi greu să mă apuc să fac bocanci, dar nu m-aş da la o parte de la o meserie înrudită cu a mea”, ne-a povestit Teodor Purge.
Prin sala unde s-a organizat „Bursa” nu a fost deloc aglomeraţie, dar persoanele participante chiar au plecat cu speranţe acasă. Speranţe că vor reuşi să se angajeze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!