Frecuşurile dintre proprietari şi o firmă cu spaţii în imobilul de pe strada Independenței nr. 24 scot la iveală o schemă simplă prin care s-ar putea obţine debranşarea totală a unei locuinţe din zona unitară rezervată CET-ului. În acest perimetru, procedura este strict interzisă. Acţiunea se petrece în centrul Oradiei, la doi paşi de clădirea Primăriei, deci la vreo zece paşi de sediul Termoficare SA de pe strada Jean Calvin şi trenează de la începutul lui 2017.
Imobilul în cauză este cel lipit de sinagoga de pe str. Independenței, aripa cealaltă a clădirii. În această zonă, firma Aido Grup Invest SRL, care are cofetăria de lângă Sinagogă, are interese comerciale. În acord cu Primăria, aceasta amenajează o terasă în curtea monumentului şi un restaurant în imobilul lipit de sinagogă, spre Criş.
În renovare
În baza relaţiilor personale dintre proprietarul firmei şi proprietarii unui apartament de la ultimul etaj, firma a preluat cheltuielile curente ale acestuia – apartamentul 29. Firma s-a apucat de mansardarea locuinţei, în podul pe care s-a angajat să-l refacă. În condiţii de „şantier”, din spaţiul respectiv au fost demontate toate caloriferele.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari 1.915, Lucian Matei, reclamă că modul în care s-a făcut această preluare de pe persoană fizică pe
persoană juridică a dus la debranşarea totală a acestei locuinţe, aflate în zona monopolului CET. Asta în condițiile unei inexplicabile și largi generozităţi din partea celor de la Termoficare SA. „Asociaţia a primit prin poştă, de la dl. Ludescher Csaba, reprezentantul firmei, mai multe documente din care reieşea că apartamentul 29, prin proprietarul Hora Florica, a semnat un acord în trei cu firma Aido şi cu Termoficare SA, prin care firma se obliga să preia cheltuielile locuinţei. Ne-a anexat şi procesul-verbal făcut cu cei de la Termoficare SA, în care aceştia au acceptat faptul că în locuinţă erau zero elemenţi, respectiv debranşarea totală”, susţine el. Preşedintele asociaţiei reclama şi că datoriile mai vechi acumulate de acest apartament ar fi rămas pe asociaţie. Mai mult, Termoficare SA ar presa asociaţia pentru exact aceste restanţe.
Egalitate, dar nu pentru căţei!
Omul susţine că e cu atât mai revoltat cu cât demersurile de debranşare pornite de alţi vecini au fost tratate cu un „nu” ferm de Termoficare SA, conform lozincii publice asumate de operatorul de termoficare şi de Primărie. „Mă deranjează că pentru unii se poate orice, iar pentru alţii nimic”, spune el, relatând o situaţie din imobil: „O vecină de-a noastră, proprietara celui mai mare apartament din clădire, a murit. Urmaşii săi au început demersurile pentru debranşarea locuinţei, dar au renunţat, pentru că CET-ul nu i-a ajutat în niciun fel”.
Omul reclamă politica flexibilă a societăţii, un soi de „eu vreau egalitate, dar nu pentru căţei”.
Dincolo de asta, devine transparentă o schemă de debranşare în zona unitară a CET, aplicabilă oricui are o firmă dispusă să-i preia cheltuielile apartamentului şi beneficiază de bunăvoinţa celor din Termoficare SA: începi renovarea locuinţei, deci dai jos caloriferele; iniţiezi un acord tripartit cu Termoficare SA cum că firma va plăti facturile. Cei de la Termoficare SA sunt obligaţi să vină să inventarieze suprafața radiantă şi, dacă practica e unitară, n-au decât să constate „debranşare totală”, cum au constatat şi în cazul de pe strada Independenței. Cu actul în mână, poţi nega la infinit obligaţia de a te rebranşa în faţa oricărui revoltat.
Şi-au dat acordul…
Invitat să-şi expună punctul de vedere faţă de această reclamaţie, Ludescher Csaba a mandatat jurista să apere interesele firmei. Jurista Boros Gyongyver ne-a transmis că firma are are atât acordul asociaţiei pentru debranşarea apartamentului 29, cât şi cel al Termoficare SA. În adresa depusă de firmă şi acceptată de Termoficare SA se vorbeşte, totuşi, de debranşarea locuinţei de pe reţeaua asociaţiei şi rebranşarea pe reţeaua firmei. Nu de o debranşare de la sistemul de termoficare municipal.
Conform politicii de facturare a Termoficare SA, persoanele fizice plătesc un tarif mai mic, subvenţionat, la încălzire. Acesta nu se aplică firmelor, deci tariful pentru acestea e mai mare.
Rebranşare?
Între dorinţa firmei private de a mansarda apartamentul 29 şi de a-l încălzi cu sisteme moderne, independente de hachiţele, costurile şi sincopele CET-ului municipal şi presiunea asociaţiei de a rămâne în sistemul centralizat, arbitrul este Termoficare SA.
Acordul tripartit de pe strada Independenţei, în care s-a acceptat că apartamentul 29 e „debranşat total”, a fost semnat în mai 2017. De atunci şi până după începerea furnizării căldurii în acest sezon rece, angajaţii Termoficare SA care trebuiau să urmărească rebranşarea spaţiului la reţea nu au mişcat mai nimic.
Mai mult, conducerea nu ne-a furnizat răspunsuri clare la întrebări fireşti care ţin de această schemă: „De ce a acceptat Termoficare SA să scrie «debranşare totală» în procesul-verbal de preluare a apartamentului pe reţeaua firmei, în locul unei formule din care să reiasă clar că e o debranşare temporară, cu termen fix pentru rebranşare?” „Face Termoficare SA această favoare oricărui orădean care se prezintă la registratură cu această schemă, sau generozitatea sa se limitează la firma Aido, aflată în relaţii cordiale cu Primăria?”
Un lucru ne-a transmis, însă, compania de termoficare, la finalul anului trecut: că Aido Grup Invest SRL „nu a făcut până în prezent dovada îndeplinirii cerințelor legale/convenționale”, motiv pentru care Termoficare SA face demersuri privind denunțarea contractelor tripartite, care înseamnă reînscrierea locuinţei în contractul de furnizare încheiat între Termoficare SA și Asociația de Proprietari 1915, „menținându-se în continuare obligația proprietarilor de a proceda la reconectarea de îndată a corpurilor de încălzire conform situației existente inițial”.
Teoretic, „reclamatul”, aflat în posesia procesului-verbal cu „debranşare totală” a locuinţei în cauză, ar trebui să se întâlnească din nou cu cei care i-au făcut această favoare şi să renunţe la ea. Practic, situaţia a generat o schemă pe care orice orădean cu sânge în vene şi poftă de autonomie termică o poate testa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!