Episcopia Romano-Catolică din Oradea a inaugurat sâmbătă, 12 iunie 2021, expoziția de artă ecleziastică amenajată în aripa deja restaurată a Palatului Baroc din Oradea.
[eadvert]
Lucrările ample de amenajare a acestui edificiu-simbol se derulează din 2018 și vor fi finalizate în toamna acestui an, după cum a anunțat episcopul romano-catolic de Oradea – Bocskei Laszlo.
„Astăzi vorbim doar de etajul I, dar peste puțin timp vom vorbi despre subsol, etajul II și parter. Până în toamnă vom putea să ne bucurăm de toate oportunitățile pe care aceste spații ni le oferă. Am încercat să păstrăm trăsăturile și stilul original, dar și să se apropie cât mai mult de așteptările omului modern”, a spus episcopul Bocskei Laszlo.
Expoziția a fost realizată cu sprijinul Muzeului Național de Istorie al României și va putea fi vizitată începând cu luni, 14 iunie 2021, după un program special (datorită faptului că în clădire încă se mai derulează lucrări). Astfel, pentru a vizita partea renovată a imobilului este nevoie de o programare.
Grupurile de vizitatori sau de turiști pot să viziteze expoziția în zilele de marți, joi și sâmbătă, între orele 11 și 15.
„Am reușit să contribuim la dezvoltarea orașului nostru, a bisericii locale și a întregii regiuni. Una dintre prioritățile noastre este de a include Oradea și județul Bihor în rândul celor mai cotate orașe și regiuni din punct de vedere al patrimoniului și resurselor culturale și spirituale autohtone. Aceasta a fost o prioritate a înaintașilor noștri. Ei nu s-au sfiit să aducă sacrificiile necesare creării unor rețele de instituții și imobile reprezentative care au dus faima cetății în lumea întreagă – Cetatea Oradea și instituțiile găzduite de aceasta în decursul secolelor, dar și Palatul Episcopal. Nu trebuie să ne sfiim să descoperim acest patrimoniu care ne-a fost încredințat. Deschiderea colecției de artă ecleziastică într-o aripă a Palatului Episcopal Romano-Catolic, la etajul I, (Palat episcopal aflat în curs de renovare) – vine așadar să adreseze o invitație la retrospectivă, descoperind o bogăție de valori printre care trăim și ne mișcăm. Renovarea, începută în urmă cu aproape patru ani, a fost precedată de multe aprecieri negative, acuze și chiar calomnii care se îndreptau spre biserica noastră care, timp de mai multe secole, a făcut ca orașul să înflorească prin oameni de valoare care au știut să-și coaguleze energiile pentru devoltare și prosperitate. Între timp, multe s-au schimbat în orașul nostru, dar și în acest cadru, atât de autentic și atractiv, prezentat de Complexul Baroc. Ne bucurăm să putem constata că în societatea consumistă de astăzi, tot mai mulți oameni se regăsesc într-un ambient al frumosului, descorperit în imediata noastră aproapiere. Acel frumos care are doar acest nume – frumos, și care nu este nici român, nici maghiar, nici slovac, nici evreu. Este pur și simplu «frumos și nobil», devenit o expresie a resureselor și identității unui individ sau chiar a unei comunități. Lucrările de renovare la palatul episcopal nu s-au încheiat încă, ele continuă. Sperăm că pe parcursul verii și a toamnei acestui an, vom avea parte de noi surprize pregătite nouă în acest imobil reprezentativ care astăzi își deschide porțile pentru a deveni o punte între oameni, pe fondul îmbietor al frumuseților care se doresc a fi descoperite în toată splendoarea lor. Și să nu credeți că exagerez. Ne putem mândri cu adevărate valori, trebuie doar să le descoperim aici, dar și în toate celelalte instituții de cultură și de artă de care se poate bucura orașul nostrum”, a spus episcopul romano-catolic de Oradea.
Acesta a făcut un apel la cei prezenți, dar și la autorități, insituții de cultură și finanțatori să-și unească forțele pentru binele comun, pentru a reveni la un model comum de civilizație și sensibilitate care să ne facă atractivi în fața lumii întregi.
La rândul său, Potapi Arpad, secretarul de stat în Guvernul Ungariei, cu sprijinu căruia s-au realizat lucrările de restaurare, a afirmat că finalizarea lucrărilor este un semn al speranței.
„Am pornit împreună în realizarea unui frumos proiect pentru ca, peste puțin timp, Episcopia romano-catolică de Oradea, să poată prelua în condiții optime întreaga clădire care-I aparține și pentru care a luptat mai multe decenii la rând. Episcopia romano-catolică și-a redobândit dreptul asupra acestei proprietăți de care a fost deposedată în timpul regimului de după 1948. Începând din 201 ne străduim ca bisericile cu credincioși de etnie preponderent maghiară din afara granițelor țării să beneficieze de tot sprijinul necesar în activităților diverse care vizează binele spiritual social și cultural în comunitățile lor”, a spus Potapi Arpad.
Trimite articolul
Xașa, bă, ”frumos și nobil”! închinați-vă la tencuială, pupați mâna și după aia pupați și parchetul. în ordinea asta, că parchetul e murdar și dacă îl pupați mai întâi, după aia murdăriți mâna.
nu, nu e porcărie idolatră și penibilă, că e cu valori și cultură. o muie în fiecare încăpere a aripii noi., să fie într-un ceas bun!
Cãrţile lui dr. Aurel Chiriac, îmi ajung.
Fost-au vechi multe bele la muzeul pietricele cetate autocrate bulgãre de manason şi la palatul grãdinate lângã catedrala frate veşnic pe aplaudate ca la palatul Trianon.
Primãria ar pute sã se mute şi sã de turnu ‘ nalt observator de be.
Multimim lui Dumnezeu ca a ajuns inapoi pe mana acestor gospodari si oameni cu inalta educatie. Daca Oradea era construita de romani era cel mult la nivelul acestui imbecil care a betonat-o. Multumim evreilor pentru finantare si imperiului austro-ungar pentru arhitectura de execeptie adusa de pe meleagurile vestice in aceasta tara de cacat, populata de cel mai imbecil popor care a existat vreodata pe acest pamant. Sa se bucure si el de ceva frumos, atat cat intelege el cu intelectul lui scazut. Mai un selfie, mai un live pe Facebook, oricum nu stiu ei ce imortalizeaza.
-
Absolut corect!!!!
Arta mai presus de toate! Eu vad arta inaintea religiei.
Din pacate, nu vad nici un pic de cultura, deloc educatie, la comentatorii de mai sus.