In aceeasi situatie se gasesc si Grupul Scolar „Ioan Ciordas” din Beius, Liceul „Ady Endre”, Grupul Scolar Sanitar „Vasile Voiculescu” si Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea. Pentru unele imobile proprietarii percep chirie de la administratiile locale. Conform evidentelor Inspectoratului Scolar Bihor, Scoala cu clasele I-VIII „George Cosbuc” trebuie sã plãteascã Bisericii Romano-catolice o chirie simbolicã, în valoare de 3,301 milioane lei/lunã pentru clãdirea de pe strada Tudor Vladimirescu nr.6.
Clãdirea Scolii cu clasele I-VIII „Nicolae Bãlcescu” de pe strada Mihai Viteazul costã 10,988 milioane lei/lunã, în timp ce proprietarul sediului Grupului Scolar Sanitar „Vasile Voiculescu” încaseazã lunar 24,161 milioane lei. Scoala Profesionalã „George Baritiu” trebuie sã plãteascã chirie doar pentru terenul pe care se aflã sediul, în cuantum de 230 de milioane lei/an. În provincie, cea mai substantialã chirie, de 6.000 lei/mp pentru constructii si 1.500 lei/mp pentru teren, plãteste administratia localã din Tãmãseu pentru grãdinita si scoala din centrul de comunã.
Sarabanda retrocedãrilor nu s-a încheiat încã, alte opt clãdiri fiind solicitate de proprietarii de drept. Între acestea se numãrã Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Colegiul National „Mihai Eminescu” clãdirea de pe strada Mihai Eminescu a Scolii cu clasele I-VIII „George Cosbuc” si Inspectoratul Scolar Bihor.
Cel mai afectat de retrocedãri este învãtãmântul orãdean. În cazul în care proprietarii nu ar mai tolera institutiile de învãtãmânt în clãdirile care le-au fost retrocedate, municipiul s-ar confrunta cu un deficit de spatiu de învãtãmânt de 13.590 mp, incluzând 91 de sãli de clasã.
Pengo Zoltan
Trimite articolul
Xau nevoie saracii popi de scoli sa mai invete si ei cate ceva despre arta..de a fura