Volumul ”Povești și Povestiri”, apărut la Editura Brevis din Oradea sub coordonarea profesoarelor Adriana Foltuț și Natalia Handra, adună între coperți 18 nuvele fantastice sau inspirate din întâmplări reale semnate și ilustrate de elevii talentați ai colegiului salontan. Printre scriitorii-juniori de ”Povești și Povestiri” în limba română se numără elevii: Oana Kubinyecz, Laura Silaghi, Iulia Sabău, Lucia Gal, Roxana Marcu, Lavinia Boldor, Lavinia Negrescu, Denisa Tatiana Lăzău, Cristina Vinter, Denis Dorin Sabău, Dorina Iuliana Trif, Dalina Roxana Toma, Malvinia Mondek, Mădălina Laura Burtic, Cristina Lezău, George Radu Olar, Remus Mircea Petrache. Profesoara Natalia Handra întărește și investește curajul creativ al micilor scriitori printr-o povestire proprie intitulată sugestiv ”Poveste adevărată”.
În timp ce poveștile fantastice sunt ilustrate cu desene personale ale autorilor sau cu imagini vesele pentru colorat, prin care se captează interesul celor mai mici cititori, povestirile sunt ilustrate cu fotografii-document care dovedesc, fără tăgadă, cele relatate de autori. Cartea este scrisă de elevi pentru elevi și preșcolari și, în mod special, se adresează surioarelor și frățiorilor mai mici care descoperă astfel universul magic al scrisului prin oglinda de cleștar a unui suflet inocent de scriitor. Cartea are 114 pagini și a fost lansată recent, și nu întâmplător, la Grădinița ”Ursulețul” din Salonta (educatoare Dorina Marina) unde s-a bucurat de un succes răsunător în mijlocul celor mai severi critici de literatură și artă – prichindeii de grădiniță și bunicuțele lor. Cartea mai poate fi achiziționată de la profesorii coordonatori Adriana Foltuț și Natalia Handra.
Scântei literare
Creațiile nuvelistice sunt semnate de elevi salontani din cadrul Cercului de creație ”Scântei literare” care, în mare parte, colaborează și la revista Colegiului Național ”Arany Janos” din Salonta. Tema centrală a cărții este generată de dorința păstrării copiilor cât mai aproape de cuvântul scris – frumos, constructiv și emoționant – iar când acest cuvânt este inspirat de elevi pentru elevi, dragostea pentru lectură devine împlinire la superlativ”, ne-a declarat Adriana Foltuț, profesor de Limba și literatura română, doctor în filologie și lector universitar la Universitatea ”Emanuel” din Oradea care, alături de prof. Natalia Handra a coordonat acest inedit proiect literar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!