De-a lungul celor 50 de ani de existenţă, peste 2000 de dansatori au trecut pe la ansamblul Nuntaşii Bihorului. Singurul care a rămas de la început şi până în prezent este coregraful Florian Clepe. S-a remarcat după ce a obţinut locul II ca dansator la un concurs naţional de dans, în 1963. „Atunci, maestrul Mircea Popescu s-a hotărât să facă un ansamblu. A adus tineret de la fabrica de confecţii Mioriţa. Din 1964, „Nuntaşii Bihorului” există, fără întrerupere”, 15 familii au fost întemeiate de artiştii care s-au cunoscut în cadrul ansamblului.
Amintiri despre nuntaşi
Ansamblul a avut de la înfiinţare, în componenţă dansarori, solişti şi instrumentişti. „De-a lungul celor cinci decenii, Ansamblul a fost de nouă ori deţinător al premiului I la tradiţionalele concursuri republicane dar şi a unor premii obţinute peste hotare: 1969- Medalia de aur la Festivalul Muncitorilor, în 1972 premiul pentru artă la Festivalul de la Agrigento- Italia, acolo unde Florica Bradu, membră a Ansamblului a luat titlul Miss Primavera- ceea ce însemna că este cea mai frumoasă artistă din Europa. Un an mai târziu am participat la Festivalurile din Bochum şi Koln, în 1976 am fost laureaţi ai Festivalului Florilor de la Debrecen, apoi ai festivalurilor de la Dax din Franţa şi ai Festivalului de folclor din Portugalia”, îşi aminteşte preşedintele Asociaţiei Nuntaşii Bihorului, principalele repere ale carierei din perioada de dinainte de 89. Un moment cu totul aparte a avut loc în 2004, atunci când la 40 de ani de aniversare, în cadrul spectacolului festiv care a avut loc, maestrul Mircea Popescu- regizor şi preşedinte al ansamblului a lansat cartea „Amintiri despre nuntaşi”, care aduce în faţa cititorilor tot ceea ce este mai frumos despre activitatea acestui ansamblu până în 4 iulie 2004.
În 24 iulie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc un spectacol de excepţie ocazionat de 50 de ani de existenţă ai Ansamblului Nuntaşii Bihorului. „Nuntaşi” de ieri şi de astăzi, artişti consacraţi pe scenele din România, dar şi în afara graniţelor, îşi vor da concursul în cadrul spectacolului-eveniment Nunta de aur. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor şi Asociaţia Folclorică Nuntaşii Bihorului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Şcoala de Arte „Francisc Hubic”. Evenimentul are loc în data de 24 iulie, la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi va debuta chiar cu ritualurile şi tradiţiile nunţii bihorene şi se va încheia cu dansul celor două generaţii de artişti pe aceeaşi scenă. Invitaţi speciali în spectacol sunt: Cristian Pomohaci şi Vasile Coca. Acompaniamentul este realizat de orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor Liviu Buţiu. Conducerea muzicală: Radu Târb, coregrafia Florian Clepe, folclorist prof. Crăciun Parască, regia Emil Sauciuc.
FACT BOX
Recital:
– Maria Haiduc
– Florica Ruja
– Antoanela Ferche-Buţiu
– Mariana Militaru-Blaj
– Mioara Vârciu
– Elena Bologa
– Elvira Lerinţiu
– Maria Sidea
– Veronica Stoicu
– Vocihiţa Mihoc
– Anamaria Gal
– Teodora Şandru,
– Maria Ghilea
– Lia Bereş
– Roxana Berinde
– Denisa Biro
– Monica Blaga
– Cornel Borza
– Leontin Ciucur
– Serafim Cimburş
– Ciprian Gabor- Alexandru Carţiş
– Mihai Jula
– „Feciorii Bihorului”: Remus Bondar, Ciprian Mocan, Ionel Ban, Aurel Ionoi, Gheorghe Căbuţa-Stângaciu, Radu Barbura, Varga Karol, Zbiciu-Aurel Hexan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!