Cristian Ţucra este antreprenor și consultant din Cluj-Napoca. A fost director general în cadrul Institutului de Chimie din Cluj, după aceea director al unui parc industrial din Cluj și apoi consultant pentru proiecte investiționale și accesare de fonduri europene. E legat de oraşul Beiuş prin bunicii săi, care au fost profesori.
Ideea de afacere a apărut în urmă cu patru-cinci ani, când a participat la o întâlnire cu autorităţile locale din Beiuş şi a auzit de faptul că zona este bogată în resurse de ape termale. A fost să vadă zona şi s-a gândit cum ar putea fi valorificată această apă termală altfel decât în turismul balnear. Ideea lui a fost aceea de a valorifica apa termală în zona cosmetică și de dermatologie.
[eadvert]
„Am contactat Institutul Național de Balneologie pentru a lua probele de apă pentru a face analiza fizico-chimică și microbiologică și, eventual, proprietățile terapeutice. După 6 luni am primit raportul și a fost încurajator, având în vedere componența interesantă a mineralelor, dar și puritatea apei”, povestește Cristian Ţucra într-un interviu pentru start-up Business în cadrul proiectului „Afaceri Mici, Idei Mărețe”.
Apa a fost declarată apă cu proprietăţi terapeutice, mai urma să se facă studii pentru a vedea dacă are proprietăţi bune pentru pielea sensibilă, cu tendinţă acneică. Pentru asta a colaborat cu Miruna Moldovan, coordonatorul catedrei de Dermato-Cosmetică de la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, și a fost ajutat şi de soția sa care este medic. Pentru mai multă siguranţă şi alte analize i-a contactat pe cei de la Euroscience, lider global în zona analizei cosmeticelor. Analizele au ieşit bune.
Următorul pas a fost de a căuta finanţare pentru a construi o fabrică aproape de sursa de extragere a apei termale. Şi pe lângă linia de producţie, avea nevoie şi de bani pentru lansarea brandului. A realizat proiectul pentru surse financiare nereambursabile, care au venit prin fondurile europene din POR 2014-2020, programul pentru IMM-uri, şi o parte a asigurat-o din resurse proprii. În doi ani a ridicat fabrica de la zero. Investiția pentru lansarea Beyus Cosmetics a depășit 500.000 de euro.
La baza brandului stă în momentul de față spray-ul cu apă termală, un produs cosmetic premium, un produs 100% românesc. Dar după ce a reuşit să ridice fabrica, să pună la punct linia de producţie, a fost nevoie să ducă muncă de lămurire cu distribuitorii, mai ales că pe piaţa farma se găseau deja acest gen de produse de la producători din Franţa.
Şi-a lansat spray-ul cu apă termală pe piaţa din România în iulie 2021. Anul trecut a fost anul în care produsele au intrat în magazinele de retail şi în farmaciile din ţară, dar şi peste hotare în SUA şi în Europa. De asemenea, se găsesc şi în magazinul online propriu şi pe platforme de e-shop.
Ce face diferenţa
Pentru a garanta împotriva oricăror poluări chimice sau microbiologice de la suprafață, Cristian Ţucra foloseşte tehnica de foraj la 2500 m adâncime. Apa este pură şi îmbogățită natural cu minerale și oligoelemente provenite din straturi geologice adânci de dolomite și gresii cuarţitice triasice. După cum se prezintă pe site, apa termală Beyus face parte din categoria apelor slab mineralizate, este hipertermală (izvorâtă la 73°C) cu profil de bicarbonat de calciu și magneziu, este bogată in siliciu, bor și oligoelemente (Zn, Cu, Mn, Li, Fe, Se), care sunt benefice pentru sănătatea pielii.
Fiind un prebiotic natural, ea calmează pielea sensibilă, atopică, reduce iritația și inflamația pielii, curăță și purifică tenul, reduce activitatea bacteriilor generatoare de acnee, hidratează și revitalizează pielea. De asemenea, accelerează procesul de cicatrizare și vindecare şi este hipoalergenică.
Apa termală, în procesul de condiționare, nu suferă niciun tratament fizic sau chimic, este microbiologic pură, iar ph-ul este neutru. Se foloseşte o tehnologie de fabricație inovativă de tip farma. Datorită tehnologiei unice de îmbuteliere BoV, spray-ul este 100% reciclabil, protejează mediul înconjurător şi foloseşte cel mai ecologic sistem de aerosoli. Este vorba despre o tehnologie care are avantajul de a nu amesteca produsul cosmetic cu gazul propulsor.
Apa termală Beyus are proprietăți terapeutice recunoscute de catre Ministerul Sanătații prin Institutul Național de Balneologie, Fizioterapie și Recuperare Fizică București. Apa a fost testată clinic și dermatologic de către Eurofins Scientific, lider mondial în testarea clinică pentru produse farmaceutice și cosmetice. Produsele dețin Certificatul European de siguranță în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 privin produsele cosmetice, Anexa I, se precizează pe site-ul brandului.
Piaţa este în plină dezvoltare. Cristian Ţucra urmează să obţină încă o finanţare pentru cercetare industrială pentru a lansa o nouă gamă de produse: creme, loţiuni şi seruri. Este important ca brandurile româneşti să fie promovate iar românii să aibă acces la produsele româneşti. Jb -C.B.
La ce vârstă apare acneea?
Acneea are un puternic impact psiho- social şi poate provoca depresie, anxietate, izolare socială, stimă de sine redusă, stare emoţională deficitară.
Studiile internaţionale spun că acneea apare la:
– 85% dintre adolescenţi
– 51% dintre adulţi între 20-29 de ani
– 35% dintre adulţi între 30-39 de ani
– 41% dintre femeile între 25 şi 50 de ani au acnee la nivelul feţei
Acneea este o inflamaţie cronică a pielii care provoacă puncte albe, puncte negre şi coşuri.
Poate să apară pe faţă, gât, umeri, spate, torace şi braţe.
Factori ce provoacă acneea: vârsta, hormonii, anumite mediamente şi alimente, frecarea şi presiunea pe piele, istoricul familial.
Recomandările medicilor dermatologi pentru pielea acneică şi sensibilă:
– Evită să îți atingi fața pentru a nu transfera microbii de pe mâini
– Protejează-ți pielea de soare indiferent de anotimp
– Aplică produse speciale pentru piele sensibilă, acneică
– Folosește în rutina de îngrijire zilnică produse specifice tipului de piele pe care îl ai
– Îndepărtează machiajul înainte de culcare
– Curăţă faţa în timpul şi imediat după activităţile sportive
– Rehidratează şi împrospătează pielea. Lumina albastră reflectată de dispozitivele digitale (smartphone, tableta, laptop, desktop), folosite peste 4 ore pe zi, pot provoca deshidratarea pielii, riduri și chiar pete.
Trimite articolul
XEste o mare farsă, o glumă proastă. Apa termala din zona Beiusului e foarte acidă, vine de pe filon de URANIU. Cunoscatorii stiu . Am prieten care a folosit sprayul si s-a iritat foarte rău pe față..Nu recomand asa ceva. E marketing si atât.
-
Ala s.o fi dat cu apa de cazanul de palinca..
-
Eu l-am folosit (nu foarte des, ce-i drept), si nu am patit nimic. Din contra, o senzatie placuta. Dar nu contest iritatia amicului dvs, exista alergii pe lumea asta. Unii mor sufocati de la arahide.
Mândru ca sunt BEIUSEAN
-
Eu doar am copilarit la Bins, cand locuiau bunicii mei acolo. A fost tare demult, dar mi-aduc aminte cu drag. Pe de alta parte, cine nu?
Bravo si succese nebanuite!
Asta este o minciună ce a funcționat pe vremuri, în 1800 când șarlatanii vindeau sticluțe de apă chioară tămăduitoare. Acum se fură mai șmecher și se inseală oamenii cu o asemenea publicitate și povești nemuritoare folosind chiar bani europeni. Proiecte serioase de cercetare nu sunt acceptate, insă ăsta pentru că a fost un psd-ist sau ce o fi, a fost lăsat și aprobat. Unde sunt dovezile științifice că apa asta este mai bună decât apă chioară? Există cineva amator să se compromită cu o asemnea tâmpenie? Voi ăștia care aprobați fondurile chiar nu vedeți realitatea? Ori corupția functionează oriunde. Cerificatul ăla confirmă că nu e toxică nu că e tămăduitoare, chiar nu faceți diferența, ceva de genul nici nu strică nici nu ajută, dar cineva cîștigă de pe urma naivității altora. De asta nu se schimbă nimic în bine, că se pierd banii pe gogoșerii și amețeli de astea. O să vină un altul care impachetează noroi si o să spună că e vindecator si o ceară fonduri..