„S-a finalizat înscrierea fermierilor în Registrul exploataţiilor agricole ecologice. Satisfacţia vine din faptul că în anul 2011 numărul celor care au optat pentru un sistem de agricultură acologică a crescut de şase ori. Astfel, în acest an am înregistrat 299 de fermieri care practică sistemul bio faţă de doar 49 câţi au fost anul anterior”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură (DA) Bihor.
Dintre aceştia, marea majoritate, şi anume 280 sunt producători agricoli, iar diferenţa o reprezintă producătorii de produse bio în special fructe de pădure şi ciuperci din flora spontană. Pentru prima dată în judeţ s-a înregistrat şi o exploataţie agricolă piscicolă cu un luciu de apă de 1.000 mp specializată pe creşterea crapului.
Repartizare
În ceea ce priveşte culturile de câmp din totalul de aproximativ 310.000 hectare de teren arabil din judeţ 2.100 hectare sunt cuprinse în sistemul de culturi ecologice. Astfel, aproximativ 1.000 de hectare cu creale, peste 100 ha legume, 50 ha livezi, iar diferenţa o constituie pajişti, fâneţe şi plante de nutreţ.
În sectorul de creştere al animalelor în sistem bio în judeţul Bihor avem peste 500 de bovine şi peste 1.000 de oi, 330 capre, o fermă cu 60 de porci şi peste 4.100 de găini ouătoare. „Un domeniu de interes şi cu perspectivă atât pe piaţa internă dar mai ales externă îl reprezintă mierea de albine certificată bio tot mai solicitată de cumpărători”, a spus Nicolae Hodişan. Domeniul apiculturii bio fiind reprezentant, conform directorului DA Bihor, de 14 apicultori care întreţin peste 1.100 de familii de albine.
Intersul pentru sistemul de agricultură ecologică a fost stimulat atât de cererea de astfel de produse pe piaţa de consum, dar mai ales de avantajele conferite de punctajele de care beneficiază aceşti fermieri pentru programele de finanţare din cadrul PNADR, dar şi de sumele alocate de MADR ca şi sprijin acordat acestor exploataţii agricole certificate ecologic.
Cerificare se obţine în urma încheierii unui cerificat de colaborare cu unul dintre organismele de cerificare acreditate, organisme ce urmăresc întreg procesul tehnologic din cadrul fermelor, prelevează probe şi emit buletine de analiză, conferind produselor acest brand de aliment ecologic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!