În trimestrul IV 2015, numărul mediu de pensionari a fost de 5.289 mii persoane, în scădere cu opt mii de persoane față de trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaților a fost de 1 la 1.
INS arată că pensia medie lunară a fost de 894 lei, mai mare cu 0,1% față de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54% (comparativ cu 58,2% în trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele prețurilor de consum a fost de 99,4%.
Raport variabil
Potrivit INS, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaților prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul Bucureşti la 17 la 10 în județul Giurgiu. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (711 lei în județul Giurgiu față de 1.122 lei în Municipiul Bucureşti).
Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,6% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parțial ‐ au reprezentat 2,0%
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual ‐ indemnizație socială), în trimestrul IV 2015, a fost de 629 mii persoane, din care 500,3 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 10,7% din totalul pensionarilor din această categorie; 128,7 mii persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 28,8% din totalul acestora.
În judeţul Bihor
Potrivit informaţiilor primite de la directorul executiv al Casei Judeţene de pensii (CJP) Bihor, Leontin Ţîrle, numărul mediu de pensionari din Bihor în trimestrul patru din 2015 a fost de 168.100 de persoane. Pensia medie lunară a fost de 995 de lei, cu peste 11% mai mare ca media naţională, iar pensia de asigurări sociale de stat – 838 de lei. Raportul dintre numărul de angajaţi din judeţul Bihor şi numărul de pensionari este de 1,12 salariaţi la 1 pensionar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!