În comparație cu semestrul I al anului 2023, s-a înregistrat o scădere cu aproape 21% a numărului de accidente rutiere grave și o scădere cu peste 31% a numărului de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere.
Statistici ale IPJ Bihor
Toate statisticele au fost prezentate de chestorul de poliție Haniș Alin, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Potrivit informațiilor transmise, au fost identificați toți conducătorii auto care au părăsit locul accidentului, ceea ce demonstrează eficiența instituției.
S-a observat scăderea numărului de accidente grave, astfel, a scăzut și numărul persoanelor decedate în urma incidentelor rutiere cu 6,25%, de la 16 la 15.
În consecința „structurile de poliţie rutieră au soluţionat 551 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 40 de persoane”, a declarat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor
Principalele cauze ale evenimentelor rutiere
Cauza principală care provoacă cele mai multe accidente rutiere este viteza neadaptată la condițiile de drum. În decursul semestrului I al anului 2024, au mai fost înregistrate motive precum neacordarea priorității de trecere vehiculelor, neacordarea priorității de trecere pietonilor, conducerea fără permis și abaterile comise de biciclişti.
„În cursul semestrului I al anului 2024, poliţiştii rutieri au aplicat 16.507 sancţiuni contravenționale, dintre care 7.438 pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 751 pentru indisciplina pietonilor şi 1.111 pentru abaterile comise de biciclişti, iar 7.207 pentru alte abateri”, a precizat sursa de mai sus.
Peste 2000 de premise reținute în primele 6 luni
Pentru a combate producerea evenimentelor rutiere, polițiștii au reținut 2.054 de permise de conducere, dintre care 754 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 324 pentru conducere sub influența alcoolului, 50 pentru conducere sub influența au substanțelor psihoactive, 138 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor. Totodată, au fost retrase 658 de certificate de înmatriculare a vehiculelor.
În această perioadă „polițiștii rutieri și de ordine publică au efectuat 55.683 de testări pentru depistarea consumului de alcool la volan şi 879 de testări pentru depistarea consumului de droguri”, a declarat chestorul de poliție Haniș Alin.
În urma cercetărilor, au fost întocmite 78 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și alte 50 de dosare penale pentru conducere sub influența drogurilor.
În acest context, au fost aplicate 19.500 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 9.100.582 de lei
De asemena, IPJ Bihor folosește un aparat nou de depistare a substanțelor psiho active:
IPJ Bihor: Aparatul Drager5000 a emis corect 85% dintre testele antidrog efectuate de polițiști
IPJ Bihor raportează mai puține furturi și tâlhării. Criminalii, identificați în proporție de 100%
Trimite articolul
XNu avem legi aspre și asta se vede în statistică. Bizonii circulă cum vor mușchii lor, provoacă accidente… scapă cu suspendare… lăsați, că o să se recupereze acei 20% până la sfârșitul anului, fac imbecilii tehnici, miserupiștii.