Veste bună pentru orădenii din Nufărul, deşi fără beneficii materiale preferenţiale faţă de ceilalţi rezidenţi ai Oradiei: cartierul va trece pe energie termică preparată din apă geotermală. Aplicarea politicii preţului termiei unic pe oraş înseamnă că beneficiul financiar constă dub faptul că preţul total al gigacaloriei orădene va scădea cu câteva procente după ce, în media de calcul, va intra şi termia mai ieftină scoasă din resursa geotermală. Rămâne, însă, beneficiul de mediu înconjurător, geotermalismul fiind o tehnologie curată.Primarul Ilie Bolojan a semnat la începutul săptămânii, la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Bucureşti, contractul de finanţare al proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I – Oradea”.
6.000 apartamente
„Şapte puncte termice vor trece în acest sistem, beneficiari direcţi sunt peste 13.000 de persoane respectiv 6.000 de apartamente”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei. Scopul proiectului este înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru preparare agent termic încălzire şi apă caldă de consum cu energie geotermală provenită de la forajele de mare adâncime din cartierul Nufărul. „Elementul de noutate este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit extragerea unei puteri suplimentare de 12 MW de energie geotermală. Se va construi o staţie termică geotermală echipată cu schimbătoare de căldură în plăci, pompe de căldură şi boilere pe gaz, se va înlocui actuala reţea de transport agent primar şi apa geotermală cu o reţea nouă preizolată şi se vor adapta punctele termice actuale la noul agent termic primar cu module puncte termice automatizate”, informează Primăria printr-un comunicat.
Trei trepte
Prepararea agentului termic e prevăzută a se realiza în trei trepte: în prima treaptă sunt 2 schimbatoarele de caldura în placi şi vase de expansiune care vor prepara din apa geotermala un agent secundar la 72 grade Celsius. În treapta a doua temperatura va fi crescută la 81 grade cu ajutorul a două pompe de caldura care vor creşte temperatura agentului secundar din geotermal cu 9 gradea Celsius. A treia treaptă e prevăzută pentru intervalele de vârf de sarcină: două instalaţii pe gaz (cazane, schimbatoare de caldura, grup pompare,vase expansiune,etc.) care vor avea sarcina incalzirii agentului intermediar de la 81 la 85ºC. Valoarea totală a proiectului este de peste 64,7 milioane de lei din care fonduri structurale în valoare de peste 51 milioane lei, iar finanţarea eligibilă a Primăriei Oradea este de 1.435.070,21 lei, la care se vor adăuga costurile neeligibile ale proiectului. „Până în cel mult o lună vom demara licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic pentru acest proiect, urmând ca cel mai târziu la începutul primăverii să demarăm lucrările propriu-zise”, a menţionat primarul Ilie Bolojan. În acest context, cel mai probabil că noul sistem va furniza căldură din sezonul rece 2014.
Fact box
Lucrări finanţate: – Execuţia unui foraj de injectie la adâncimea de 2.800 m;
-Construirea unei clădiri pentru staţie termică geotermală pe o structură metalică, din panouri tip sandwich, cu o suprafaţă de 714 metri pătraţi.-Execuţia unui foraj de apă tehnologică la 110 m adâncime.
-Utilarea cladirii statiei geotermalel cu un punct termic geotermal in 3 trepte (schimbatoare de caldura in placi, pompe de caldura, cazane de varf de sarcina), pompe de circulatie agent termic in circuitul primar,statie de umplere – adaus, statie de dedurizare
-Executarea unui circuit nou tur/retur de la Statia geotermala la punctele termice deservite.
-Executarea conductelor de transport apa geotermala uzata termic la sondele de injectie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!