Nufărul geotermal sau proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” a trecut de etapa celor mai spectaculoase lucrări și va intra, încet, în etapa deranjului maxim pentru orădenii din cartier.
Forajul de apă geotermală din strada Meiului a ajuns a adâncimea de 2000 m și într-o săptămână, maximum 2, ar urma să ajungă la zăcământul de apă geotermală, la 2500 – 2800 de m. După montarea pompei, sistemul de foraj de pe amplasament se va desființa, pe amplasament urmând să rămână o singură construcție, care va adăposti echipamentul tehnică.
[eadvert]
Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a vizitat obiectivele proiectului, alături de primarul Florin Birta.
Sursa de finanțare a proiectului este Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea finanțării nerambursabile este de peste 68.391.000 lei, diferența până la 107.016.700 lei fiind cofinanțarea Primăriei Oradea.
Constructori sunt asocierea Elsaco Electronic SRL și Energomontaj SA. Proiectul este încadrat în zona de sud-est a municipiului Oradea, în Nufărul I, iar scopul asumat este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat din energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartier.
„Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul1, respectiv 6.217 apartamente plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier”, au transmis edilii.
Soluția tehnică este renunțarea la 7 puncte termice – PT 839, PT 840, PT 844, PT845, PT 863, PT 878, PT 883, care în prezent produc încălzirea agentului secundar pentru încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea.
În loc, se creștere cantitatea de energie geotermală prin exploatarea apei geotermale în sistem „dublet” – 2 sonde de producţie + 2 sonde de injecţie, care presupune extragerea apei din cele 2 sonde de producţie, dirijarea acesteia în staţia Termică Geotermală şi după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin 2 sonde de injecţie.
Stația Geotermala din spatele Cartierului Prima este, de astemea, pe finalizare, echipamentele au fost montate și urmează testarea.
Unul dintre obiectivele proiectului este construirea unei clădiri pe structură metalică și montarea de echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte, pe strada Depozitului lângă forajul 4797.
Instalația de producere agent termic cu trei trepte în serie are urmatoarea configurație: în treapta 1 e plasată bateria schimbătoare de căldură în plăci; energia geotermală care provine de la cele două foraje de producţie de adâncime,forajul existent 4797 și respectiv forajul nou, transportată prin racorduri de aducţiune va asigura alimentarea consumatorilor cu energia termică în regim de bază.
În treapta 2 sunt pompele de căldură. Energia termică existentă în apa geotermală răcită în treapta 1 va fi folosită în continuare pentru obţinerea unui agent de încălzire complementar folosind pompe de căldură.
În treapta 3, pentru regim de vară, de vârf şi pentru cazurile de forţă majoră se va prelua căldura necesară din reţeaua de transport a SACET, utilizând agent primar produs prin cogenerare de înaltă eficienţă în CET a orașului.
Rețea de transport pentru agent termic și apă geotermală
Un alt obiectiv al proiectului e realizarea unei reţele de transport al agentului termic de la Stația Termică Geotermală la cele 277 mini punctele termice de scară bloc. Această parte din lucrare va genera cel mai mare deranj între blocuri, dar la final, lucrările de reabilitare vor veni la pachet cu un amplu proiect de regenerare urbană.
Se mai construiesc conductele pentru transport apă geotermală de la forajele de producție la Stația Termică Geotermală și a conductelor pentru transport apă geotermală uzată termic de la Stația Termică Geotermală la forajele de injecție – forajul 4081 de injecție (existent în parcarea de pe strada Peneș Curcanul) și la forajul 1730 (situat lângă pasajul Ciheiului care traversează șoseaua de centură).
În plus, se vor realiza a două racorduri de legătură la magistrala M5 pentru a putea alimenta cu energie termică Stația Termică Geotermală și pentru a creea posibilitatea de alimentare cu energie termică a localității Sânmartin, independent de soluția actuală existentă, din SACET.
277 mini puncte termice
În cadrul proiectului se va realiza montarea unui număr de 277 de mini puncte termice la consumatori, complet automatizate, pentru prepararea agentului de încălzire şi prepararea apei calde de consum alimentate cu agent termic din Stația Termică Geotermală.
Durata estimată a lucrărilor e de 20 luni. Primăria Oradea are termen de finalizare a proiectului până la finalul anului ca să poată deconta cât mai mult de la finanțator. Cum proiectul a debutat cu întârziere, e de așteptat ca termenul să fie întins până în martie 2024.
Trimite articolul
XBolojan e viitorul premier, dupa acest proiect, energie gratis vanduta la pret maxim, asta e eficienta maxima