Proiectul „Nufărul Geotermal” a ajuns în faza publicării licitaţiei pe SEAP, înainte de a avea contractată finanţarea europeană. Raţiunile, spun edilii, ţin de economia de timp. Proiectul este în aşteptare, autoritatea naţională de management nu s-a putut decide, încă, dacă e sau nu neconcurenţial. Marja finanţării se schimbă mult în funcţie de asta. În situaţia în care s-ar decide că proiectul nu intră în sfera ajutorului de stat, „din valoarea de 86,7 milioane de lei în total, contribuţia noastră ar fi de noastră e de 17 milioane de lei, cu tot cu cheltuieli neeligibile. Asta e varianta în care noi am avea cofinanţarea stabilită la 2%. Nu știm exact ce ar însemna cealaltă variantă, în care proiectul ar fi considerat anticoncurențial”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Primăria şi-a anunţat deja disponibilitatea de a acoperi diferenţa, pentru cazul în care finanţarea va fi evaluată ca ajutor de stat şi contribuţia oraşului ar fi mult mai mare.
Viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul DMPFI, motivează lansarea licitaţiei în aceste condiţii prin faptul că amânările ar putea duce la depăşirea termenului de implementare. „În contract, am pus clauză suspensivă că începerea lucrărilor este condiţionată de semnarea contractului de finanţare. Dacă lucrurile ar merge fără sincope, noi am avea timp suficient să implementăm proiectul până în 2023, în condiţiile în care perioada estimată pentru lucrări este de doi ani. Noi vrem să facem economie de timp, când avem finanţarea, să putem da comanda de începere”, spune Mălan.
Şapte puncte termice anulate
Implementarea proiectului va însemna inclusiv anularea a şapte puncte termice din Nufărul 1: PT 839, PT 840, PT 844, PT 845, PT 863, PT 878, PT 883. Acestea produc agentul de încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea, iar apa caldă de consum este produsă de către Transgex SA.
Noutatea este utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.
În aria proiectului sunt cuprinşi aproximativ 13.000 de orădeni locuitori din Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.
Valoarea estimată a investiției este de aproximativ 19 milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni. JB – C.GH.
Proiectul este împărțit în patru secțiuni:
Rețeaua de transport pentru agent termic și apa geotermală:
– reţea de transport agent termic primar până la cele 277 minipuncte termice de scară bloc, în lungime de 11,2 km
– conductele pentru transport apă geotermală de la forajele de producție existente (licenţa Transgex) situate pe strada Depozitului și forajul nou de producţie, care se va realiza în zona străzii Meiului, în spatele bisericii, la punctul termic geotermal, în lungime de 1,86 km
– conductele pentru transport apă geotermală uzată termic de la punctul termic geotermal la forajele de injecţie, în lungime de 2,73 km: sonda 4081 de injecţie, din parcarea de pe strada Peneş Curcanul – licenţă Transgex și sonda 1730, situată lângă pasajul Ciheiului, peste şoseaua de centură
– racordul de legătură la magistrala M5 – M6, pentru a putea alimenta cu energia termică provenită din punctul termic geotermal și localitatea Sânmartin, independent de soluția actuală existentă, alimentare din SACET
Stația Termică Geotermală
Pentru aceasta, este prevăzută construirea unei clădiri pe structură metalică, dotată cu echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte – capacitate 50 MWh, pe strada Depozitului, lângă forajul Transgex 4797.
Foraj nou de producție
Un nou foraj de extracție a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2.800-2.900 m, dotat cu o pompă de extracție cu capacitate de 45 l/sec, ar urma să fie deschis în zona străzii Meiului, în spatele bisericuţei
Montarea a 277 minipuncte termice
Proiectul conţine şi montarea unui număr de 277 minipuncte termice la consumatori, complet automatizate, pentru preparare agent de încălzire (60/40⁰C) şi prepararea apei calde de consum (60⁰C), dimensionate pentru a putea fi alimentate cu agent termic din Staţia Termică Geotermală Nufărul 1.
Trimite articolul
XCu introducerea retelelor de gaz pentru RESTUL populatie care nu beneficiaza de sponsorizari la pretul GCal de catre PMO din taxele si impozitele platite de toti ce se aude? Ce se aude despre desfiintarea unor retele de distributie a caror existenta fac imposibil ca Distrigaz sa patrunda si sa asigure agent de incalzire pentru RESTul popolatie care nu beneficiaza de “binefacerile” bugetarilor de la termoficare?