Unul dintre cele mai întârziate proiecte cu finanţare europeană, alimentarea unei părţi din Cartierul Nufărul cu energie geotermală, ar putea intra în implementare… fără bani. Adjudecat în urmă cu vreo două săptămâni, în favoarea Energomontaj SA – firma care înlocuieşte magistralele de termoficare, acesta este blocat în capitală, la Ministerul Economiei.
„Nu am reuşit până acum prelungirea contractului de finanţare. Asta se întâmplă din culpa Organismului Intermediar Energie, din Ministerul Economiei. Funcţionarii recunosc asta dar spun că încă nu au găsit cadrul legal pentru prelungire”, declară primarul Ilie Bolojan. Termenul pentru prelungirea contractului de finanţare a expirat pe 6 noiembrie 2014 iar Organismul Intermediar susţine că prelungirea ulterioară a contractului de finanţare ar însemna „un risc de legalitate”.
Două variante extreme
Executivul are, acum, două variante, ambele extreme. „Prima ar fi să ne asumăm riscul şi să începem lucrarea. I-am chemat pe constructori să semnăm contractul dar sunt nişte riscuri pentru că nu avem banii”, zice primarul.
„Dacă nu-i convingem pe cei de la Ministerul Economiei să semneze prelungirea finanţării, urmează să ne întoarcem împotriva lor în justiţie”, enunţă Bolojan a doua variantă. Edilul zice că există precedent juridic în ţară, soluţionat cu succes în favoare petentului.
În opinia sa, varianta ideală ar fi ca executantul să lucreze două sau trei luni fără bani, până când Oradea îşi rezolvă problema finanţării. „Dacă nu, vom plăti din banii oraşului, pe care în acest moment nu-i avem”, declară primarul.
Soluţie nouă, tardivă
Cunoscut popular ca „Nufărul geotermal”, proiectul vizează desfiinţarea a şapte puncte termice din Nufărul 1 şi montarea a 278 de module de scară, care vor asigura termia în zonă. Ca şi-n cazul altor proiecte cu finanţare europeană, şi aceasta a acumulat întârziere în faza birocratică din cauza schimbării de proiect tehnic, cu motivaţia eficientizării soluţiei. Noua variantă de proiect elimină punctele termice, schimbă în totalitate o bună parte din reţeaua de alimentare cu termie din zonă şi elimină achiziţia şi montarea a două cazane cu gaz. Acestea fuseseră prevăzute pentru asigurarea unui plus de grade Celsius în lunile foarte reci de iarnă. Soluţia nouă prevede că acest plus se va obţine din agentul termic furnizat de CET.
Comunicare în sens unic
După declanşarea procedurii de modificare a proiectului tehnic, Organismul Intermediar Energie avea sarcina de a audita şi califica noua variantă. Marius Moş, şef al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primărie zice că Organismul s-a mişcat foarte încet cu auditarea şi că nici până azi nu a comunicat Oradiei dacă proiectul nou este acceptabil sau nu. „Noi am grăbit lucrurile şi am dat drumul la licitaţie pe noul proiect. Am aflat neoficial că noul proiect e în regulă, dar încă nu avem răspuns oficial”, zice Moş.
Între timp, DMPFI a depus la Organism două notificări pentru prelungirea contractului de finanţare, la începutul şi la finalul verii trecute. Moş spune că nici la acestea nu a primit răspuns, „doar nu au prelungit termenul până la expirarea perioadei în care se putea face asta, pe 6 noiembrie 2014”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!