Schimbarea soluției de termoficare pentru o bună parte din Cartierul Nufărul, proiect pe care Primăria l-ar finanța din bani europeni, avansează greu spre deloc. Licitația pentru proiectare și execuție, lansată în vara acestui an, s-a încheiat cu rezultat nul, nefiind depusă nicio ofertă. Direcția Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei, cea care gestionează proiectul, transmite că va relua procedura în condiții identice, ca o ultimă tentativă de atribuire fără modificarea estimării de cost sau a termenului de execuție. Valoarea totală estimată este de peste 65,2 milioane de lei fără TVA, iar termenul este de 60 de luni.
[eadvert]
„Luna viitoare reluăm licitația fără modificarea condițiilor. Valorile sunt subevaluate, dar le putem actualiza numai după ce se semnează contractul de finanțare. Avem promisiuni de la Minister că s-ar putea semna până cel târziu la începutul lui decembrie”, spune Daniel Țigan, manager de proiect.
Semnarea contractului de finanțare este o nucă greu de spart, din cauza suspiciunii că banii ar servi unui scop neconcurențial. Dilema care încă nu și-a aflat răspuns este dacă alocarea financiară se poate sau nu încadra ca ajutor de stat pentru termoficare.
Poziția Primăriei este că termoficarea centralizată în Oradea este un sistem închis și că nu se poate pune problema în termeni concurențiali, din moment ce Primăria și-a obținut delegarea de gestiune pentru a interveni în domeniul geotermal până în 2023.
În cazul în care s-ar decide, totuși, că alocarea înseamnă ajutor de stat pentru termoficare, proiectul ar rămâne în picioare dar s-ar majora mult contribuția orașului. În prima fază, cofinanțarea cu care ar urma să contribuie orașul este în jur de 4 milioane de euro.
Scopul asumat prin proiect este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală, pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Termenul de implementare a proiectului este 2023, beneficiari ar fi proprietarii a 6.217 apartamente, care ar primi servicii de calitate mai bună. În termeni de cost, aceștia nu vor avea, însă, niciun avantaj în plus față de ceilalți orădeni, agentul termic astfel produs va fi vândut la prețul stabilit unitar pentru întregul sistem centralizat, de către Termoficare SA.
Totuși, cei din raza de acțiune a investiției suferă acum din cauza faptului că Primăria a amânat intervenții mari la străzi, trotuare sau alte spații publice, până după implementarea proiectului Nufărul Geotermal. Care implementare era promisă inițial pentru exercițiul financiar european anterior, dar, după toate probabilitățile, va avea loc abia pe finalul actualei etape de finanțare europeană.
Ce prevede proiectul Nufărul geotermal
– Realizarea unei reţelelor de transport agent termic primar, în lungime de 11,2 km și a celei pentru transport apă geotermală uzată termic, de la punctul termic geotermal, la forajele de injecţie
– racordul de legătură la magistrala M5-M6 pentru a putea alimenta cu energia termică provenită din punctul termic geotermal și localitatea Sânmartin, independent de soluția actuală existentă (alimentare din SACET).
– Construirea unei clădiri pe structură metalică și montarea de echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte (capacitate 50 MW), pe strada Depozitului, lângă forajul Transgex 4797.
– Foraj nou de producție în zona străzii Meiului, în spatele bisericii ortodoxe, cu o adâncime de cc 2.800-2.900 m, dotat cu o pompă de extracție cu capacitate de 45 l/sec.
– montarea a 277 de mini-puncte termice la consumatori, complet automatizate pentru preparare agent de încălzire (60-40⁰C) şi prepararea apei calde de consum (60⁰C), dimensionate pentru a putea fi alimentate cu agent termic din Staţia Termică Geotermală Nufărul 1
Trimite articolul
XNoua celor din Nufaru nu ni s-a explicat ce avantaj vom avea noi locatarii. Doar ca li se reduc lor costurile. Cand am intrebat daca vom plati mai mult sau mai putin a fost tacere. Vedeam la stiri ca in Arad a urcat gigacaloria la 400 lei de la 276 lei. Presimt ca ne vom alinia si noi la 400 ca doar suntem in alianta vestului.
Cand a fost Bolo in studio la TV mi-am placut raspunsul dat la intrebarea reporterului, ca daca vom avea mai multa energie termica produsa geotermal ssu toata produsa geotermal inseamna ca va scadea pretul, iar raspunsul a fost ca nici vorba de asa ceva . Deci ce rost au toate astea daca se scumpeste in continuu? Va pe profitul din incalzire se fac poduri si etc? Pai adta e cum ar fi o supraimpozitare, profit pt ei.