Trântit de evaluatori în sesiunea de finanțare anterioară, proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic de încălzire și preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I – Oradea”, Nufărul geotermal – cum îl știu orădenii – este într-o evaluare prelungită. Pentru a scurta totuși termenele, Executivul ia în calcul demararea procedurilor de achiziție pentru execuție, înainte de a avea un răspuns de la finanțator.
„Proiectul a fost depus în primăvară și este încă în evaluare, dar nu suntem presați de timp. Proiectele din această perioadă de finanțare au termen de finalizare anul 2023. Totuși, am discutat să dăm drumul la achiziție și să o facem în paralel cu evaluarea. Se poate încheia contractul cu clauză suspensivă, condiționat de accesarea fondurilor”, ne-a declarat Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Conform celui mai optimist scenariu, lucrările efective ar urma să înceapă în primăvara sau vara lui 2019. Proiectul e limitat, geografic, de străzile Constantin Noica, Nufărului și Bumbacului – Morii și afectează 13.600 de orădeni. Proiectul include patru puțuri, două de extracție și două de reinjecție, din care unul nou, de extracție, se va fora în strada Meiului, în spatele bisericuței din strada Nufărului, la o adâncime de 2.900 m.
Al doilea foraj este pe strada Depozitului, în gestionarea Transgex, acolo unde se va amenaja și stația geotermală în care va ajunge apa extrasă din cele două foraje. Sunt două puțuri de reinjecție, unul pe strada Peneș Curcanul, al Transgex, și unul în zona pasajului Ciheiului, lângă Centură.
În valoare de 19 mil. euro, proiectul prevede și construirea unei rețele noi de termoficare, în lungime de 15 km. Cele 7 puncte termice care deservesc azi zona ar urma să fie dezafectate și înlocuite cu module termice în fiecare scară de bloc, 276 în total.
Licențiere
La redepunerea proiectului pentru finanțare, pe POIM, edilii pendulau între a licenția orașul pentru exploatarea de apă geotermală sau a lucra cu Transgex. La finalul săptămânii trecute, Primăria a anunțat că s-a licențiat.
„Vineri, 26 octombrie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis în favoarea municipiului Oradea licența de explorare a apei geotermale din zăcământul orașului. Până acum, această apă geotermală a fost explorată doar de un operator privat. Astfel, Municipiul Oradea se află acum printre primele administrații locale care dețin acest tip de licență”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.
Conform acestuia, „deținerea licenței este una din condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca Municipiul Oradea să aibă acces la fondurile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1 – Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), producție”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!