În valoarea de 19 milioane de euro, proiectul Nufărul Geotermal se va afla, săptămâna viitoare, pe masa consilierilor locali pentru aprobare. Ulterior, în câteva zile, va fi trimis spre evaluare, finanțatorului, prin programul POIM.
În cel mai optimist caz, în această toamnă ar putea începe lucrările de forare și de construire a unei rețele de termoficare noi-nouțe. Subiectul a fost prezentat în conferință de presă ieri, de primarul Ilie Bolojan și vicele Mircea Mălan.
Bolojan a insistat că Oradea e unicul oraș din țară care face reinjecția de apă geotermală folosite, prin puțul realizat pe fonduri norvegiene, în zona străzii Ceyrat.
Proiectul Nufărul Geotermal se referă la zona cunoscută ca Nufărul 1, cuprinsă între străzile Constantin Noica, Nufărului și Bumbacului – Morii. Sunt afectați peste 13.600 de orădeni. ”Proiectul conține patru puțuri, două de extracție și două de reinjecție. Unul nou, de extracție se va fora în zona străzii Meiului, în spatele bisericuței de pe Nufărului, la o adâncime de 2900 m. Al doilea foraj e pe strada Depozitului, în gestionarea Transgex, acolo unde se va amenaja și stația geotermală în care va ajunge apa extrasă din cele două foraje. Sunt două puțuri de reinjecție, unul pe strada Peneș Curcanul, al Transgex și în zona pasajului Ciheiului, lângă Centură”, spune Mălan.
Proiectul prevede și construirea unei rețele de termoficare noi, conductele urmând să fie pozate pe o lungime de mai bine de 15 km. „Se dezafectează cele 7 puncte termice, vor fi demolate, terenul urmând să fie amenajat cu spații verzi și locuri de parcare. La cererea locuitorilor, pot deveni spații de recreere”, precizează vicele.
Module termice
În locul punctelor termice, în fiecare dintre scările de bloc din perimetrul proiectului va fi montat câte un modul termic, 276 în total. „Probolema recirculării se va rezolva în modul, în fiecare moment, în câteva secunde oamenii pot avea apă caldă la robinet”, anticipează Mălan.
Calitatea serviciului este, de altfel, principalul câștig al celor prinși în proiect. Ei vor continua să plătească un cost al gigacaloriei stabilit la nivel de oraș, de Consiliul local și Termoficare SA.
Noua rețea va rămâne racordată la rețeaua municipală de termoficare, ca soluție de rezervă în caz de defecțiuni sau situațiile de frig extrem, când încălzirea cu apă geotermală nu face față la parametrii acceptabili. Legătura se va face prin magistralele 5 și 6.
Mălan spune că rostul proiectului e creșterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice prin realizarea unei noi capacități de producere. Finalitatea ar fi reducerea costurilor de producție, a pierderilor din rețea, din PT-uri și de pe rețele de transport și distribuție.
Proiectul are valoarea de 19 milioane de euro, dintre care 4 milioane reprezintă contribuția orașului iar lucrările ar putea începe în toamnă. Săptămâna viitoare, în ședința extraordinară a Consiliului Local se vor vota indicatorii tehnico-economici ai proiectului după care va fi trimis finanțatorului. Îmediat după, se va da drumul la licitație și, după aprobarea finanțării, se va trece la execuție. Termenul de finalizare este de 24 de luni.
Se bagă pe piață
Primarul Ilie Bolojan s-a referit și la jocul economic din spatele acestui proiect, știut fiind că Transgex este deținător al licenței de exploatare a resursei de apă geotermală în Oradea.
Bolojan zice că Primăria vrea „creșterea rolului orașului în acest sector”. „Așa cum știți, ani de zile autoritățile locale au fost spectatoare la ceea ce s-a întâmplat și operatori provați, mai mult sau mai puțin cu capacitate de investiții, au operat aceste sisteme. Suntem în curs de obținerea licenței de explorare și exploatare apă geotermală, în aprilie sper să o avem”, declară el.
Acesta e contextul în care Primăria vizează „preluarea unor puțuri de apă geotermală de pe teritoriul Oradiei” de la Transgex, „continuarea investiției prin realizarea de noi puțuri de exploatare și reinjecție pentru perimetrul pe care Oradea îl va avea în concesiune”.
Primarul vorbește de două variante de abordare: „sau parteneriat PP cu Transgex sau, dacă, nu ajungem la o soluție convenabilă cu această firmă, licențierea Termoficare SA pentru operarea sistemului geotermal”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!