Nu mai puţin de 150 de nuci au fost „masacraţi” în parcul industrial al municipiului Oradea de pe Şoseaua Borşului. Acest lucru în opinia directorului Direcţiei Agricole (DA) Bihor, Nicolae Hodişan, înseamnă „un dezastru ecologic”. „Conform prevederilor Legii 348/2003 cu modificările şi completările ulterioare tăierile de nuc au un regim special”, a declarat Nicolae Hodişan. Potrivit reprezentanţilor DA Bihor, Primăria Oradea a cerut într-adevăr autorizaţie pentru tăierea a 100 de nuci, dar pe un alt amplasament din zona parcului industrial.
Pe de altă parte, problema nu este doar tăierea nucilor ci şi dispariţia masei lemnoase despre care Primăria nu ştie nimic. Sumele încasate în urma valorificării materialului lemnos, care nu se ştie ce drum a urmat, trebuiau virate la bugetul local.
Delia Ungur, administratorul parcului industrial, contactată vineri, nu a ştiut nimic despre aceste tăieri. Luni, Delia Ungur, nu a mai răspuns la telefon.
În ultima perioadă inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Bihor au constatat mai multe cazuri în care proprietarii unor terenuri au recurs la tăieri masive de nuc fără a fi solicitat autorizaţie pentru tăierea acestor pomi.
Astfel că pe amplasamentul din preajma parcului industrial care se dezvoltă pe Calea Borşului au fost tăiaţi peste 150 de nuci fără autorizaţie. De asemenea, în zona Serelor Oradea un alt proprietar a demarat lucrări de amenajare în vederea amplasaării unor investiţii fapt pentru care a tăiat opt nuci tot fără autorizaţie. „Conform prevederilor Legii 348/2003 cu modificările şi completările ulterioare tăierile de nuc au un regim special”, a punctat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
În aceste situaţii actul normativ prevede sancţiuni cuprinse între 5.000 -10.000 lei. „Nesemnificativ din punctul nostru de vedere, în comparaţie cu dezastrul ecologic cauzat de acest fenomen”, a conchis şeful DA Bihor.
Conform reprezentanţilor DA Bihor Primăria Oradea a cerut întradevăr autorizaţie pentru tăierea a 100 de nuci, dar pe un alt amplasament din zona parcului industrial.
Nuci dispăruţi
Dacă în situaţia proprietarului din vecinătatea serelor Oradea, care poate decide destinaţia masei lemnoase după tăiere, nu acelaşi lucru se poate întâmpla în cazul Primăriei Oradea în proprietatea căreia se află terenul pe care se află parcul industrial. Sumele încasate în urma valorificării materialului lemnos, care nu se ştie ce drum a urmat, trebuie virate la bugetul local.
Delia Ungur, administratorul parcului industrial, contactată vineri, nu a ştiut nimic despre aceste tăieri. „Noi am depus cerere pentru tăierea a 100 de nuci în zona parcului industrial, dar încă nu s-au început tăierile. Despre alte tăieri nu ştiu”, a spus aceasta. În urma discuţiei avute vineri, Delia Ungur trebuia să se interezese despre situaţia nucilor tăiaţi fără autorizaţie şi luni să vină cu un răspuns. Doar că luni aceasta nu a mai răspuns la telefon.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!