Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă, avertizează bihorenii să nu ia seama la nicio hârtie sau fluturaş cu informaţii despre A/H1N1, care li se arată sau li se dă să semneze dacă nu are ştampila Ministerului Sănătăţii sau a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Dr. Pârcioagă transmite asistentelor medicale care presează copiii sau îi terorizează fiindcă părinţii lor au informat jurnaliştii despre fluturaşii primiţi de la şcoală să nu se joace cu gripa şi să respecte doar metodologia transmisă de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul de Epidemiologie al acestei instituţii.
După apariţia de săptămâna trecută a materialului publicat în Jurnal bihorean şi pe www.bihon.ro care anunţa că prin şcoli unele asistente medicale transmit copiilor (verbal sau prin fluturaşi nesemnaţi, neştampilaţi şi fără informaţii clare) să îşi întrebe părinţii dacă le permit vaccinarea micuţilor cu vaccinA/H1N1, au început unele repercusiuni asupra copiilor, din partea asistentelor în cauză.
Cine-a dat ordin?
Dr. Pârcioagă a informat că zilele acestea va afla cine a dat ordin asistentelor medicale din şcoli să facă astfel de promovări, fără avizul DSP, mai ales că la această oră cei abilitaţi neagă implicarea. „Cei de la Inspectoratul Şcolar spun că nu au dat ei acest ordin, la fel zic şi cei de la Primărie, să vedem şi la ASCO”, a spus dr. Pârcioagă, care precizează că dozele de vaccin anti – A/H1N1, sosite în Bihor, sunt destinate doar persoanelor peste 16 ani, care nu sunt alergice la ou şi la neomicină. Contactată telefonic, şi Koncsek Zita, şefa de la ASCO, neagă că ar fi dat un astfel de ordin.
Dr. Pârcioagă a informat că vaccinul pentru copii este încă în fază de testare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, se apreciază că primele doze ar putea fi gata în februarie şi că, e posibil, să se efectueze în acest sens o cartagrafiere a copiilor ai căror părinţi ar dori ca micuţii lor să fie vaccinaţi. În această situaţie însă, asistentele medicale ar trebui să informeze corect copiii şi părinţii şi să precizeze că este vorba de vaccinul special pentru copii care urmează să treacă de faza de testare şi nu cel actual, pentru adulţi.
Pe fluturaşii împărţiţi prin şcoli nu figurează nicio ştampilă, niciun nume al vreunui doctor sau al altei persoane ori instituţii avizate, nu e menţionat nici măcar faptul că se referă la vaccinul pentru copii, specificându-se doar că este vorba despre vaccinul anti-A/H1N1.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!